De VVD wil dat Nederland het Sociale Zekerheidsverdrag met Marokko per direct eenzijdig opzegt. “Drie jaar lang zijn we nu al aan het onderhandelen met Marokko, om dat Verdrag aan te passen, om de uitkeringen te kunnen verlagen, maar dat wil Marokko helemaal niet. Dan zit er maar één ding op, en dat is het verdrag per direct opzeggen”, aldus VVD Tweede Kamerlid Anoushka Schut vanavond in EenVandaag.

Op dit moment is het nog steeds mogelijk om Nederlandse uitkeringen, zoals de Kinderbijslag , het Kindgebonden Budget en de Nabestaandenwet in Marokko te ontvangen. Het kabinet wil die uitkeringen aanpassen aan het welvaartsniveau ter plekke. Dat zou betekenen dat de uitkeringen naar Marokko met 40% worden verlaagd. Ook zou export van Kinderbijslag op termijn onmogelijk moeten worden. Maar de Nederlandse rechter heeft minister Asscher al twee keer teruggefloten. Het Sociale Zekerheidsverdrag, dat Nederland in 1972 met Marokko sloot, maakt terugschroeven van de uitkeringen juridisch onmogelijk.

Bij de VVD is het geduld op: “Hoe lang moeten we nog naar het pijpen van Marokko dansen?”, vraagt Schut zich af. “Het overleg is tijdens het vorige kabinet, onder minister Kamp al, met deze onderhandelingen begonnen en het heeft niets opgeleverd. Dan kun je niet anders dan het Verdrag opzeggen.” Ze spreekt van “disrespect van Marokko naar de Nederlandse overheid.  

Minister Lodewijk Asscher heeft het opzeggen van het Verdrag altijd gezien als een allerlaatste optie. Hij wil Marokko via diplomatieke weg bewegen de uitkeringen te verlagen. Het gaat in totaal om enkele tienduizenden Marokkanen die in Marokko een Nederlandse uitkering genieten. Per jaar zou het om een bedrag gaan tussen de 5 en 10 miljoen euro. Volgende week donderdag debatteert de Tweede Kamer met Asscher over de export van uitkeringen. De VVD verwacht dat een Kamermeerderheid het voorstel tot het opzeggen van dit verdrag steunt.

Anoushka Schut - Tweede Kamerlid VVD