Hij wenste Theo van Gogh enkele weken voor zijn dood een ongeneeslijke ziekte toe en wil graag dat Ayaan Hirsi Ali hersenkanker krijgt en blind wordt. De Syrische Fawaz Jneid is één van de meeste radicale en conservatieve imams van Nederland en is verbonden aan de Haagse salafistische As-Soennah moskee. Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen is zijn mening over Geert Wilders niet minder opvallend. Hij maakt de vergelijking tussen Wilders en Hitler. “Hun verkiezingsslogans lijken veel op elkaar.” Vanavond in EenVandaag een interview.

'Ga stemmen, stem tegen Wilders, stem in het belang van moslims'. Dat stemadvies geeft Fawaz tijdens zijn preken aan moslims. Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen bindt de omstreden geestelijke de strijd aan met PVV-leider Wilders. Zijn partij, de PVV, doet in Den Haag mee aan de verkiezingen waarbij deze keer de campagne heviger is dan ooit.

Op welke partij zijn volgelingen dan moeten stemmen zal hij ze niet opleggen, maar hij spreekt zijn voorkeur uit voor een van de moslimpartijen die meedoen in Den Haag.

Verkiezingen zijn normaal gesproken geen zaak voor de orthodoxe salafistische imam. Maar bij hoge uitzondering mag van die regel worden afgeweken, zegt hij. En de komst van Wilders is zo'n uitzondering.

Fawaz en Wilders hebben al vaker de degens gekruist, maar nooit rechtstreeks. Ze daagden elkaar uit voor een debat, maar dat kwam er tot nu toe niet van. Wilders had de Haagse imam willen laten horen in de rechtszaak die tegen de PVV-leider loopt wegens haatzaaien. Maar de rechtbank in Amsterdam besliste dat de imam niet gehoord zal worden tijdens de zitting, die komende zomer verdergaat.

In Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten is Fawaz niet meer gewenst door zijn anti-Amerikaanse standpunten en sinds 1992 preekt hij in Nederland. De As-Soennah moskee is een van de Salafistische gebedscentra die de aandacht hebben van de AIVD.

Radicale Imam Fawaz over Geert Wilders