De peilingen geven al tijden ruim 20 zetels verlies aan, de Tweede Kamerfractie eist meer zeggenschap in de inhoudelijke koers… Het is nog steeds geen pretje om leiding te geven aan de PvdA. Deze week moesten partijleider Diederik Samsom en voorzitter Hans Spekman naar Zuid-Limburg om de gemoederen binnen de partij te sussen.

De afdelingen uit Zuid-Limburg stuurden vorige maand deze keiharde brief aan het PvdA-partijbestuur, onder de titel “vertrouwenscrisis”. Er is volgens de Limburgse PvdA’ers zelfs sprake van dubbele vertrouwenscrisis: tussen de PvdA en de kiezers, maar ook tussen de PvdA-partijleiding en de afdelingen.

Samsom “technocraat van Rutte-2”

De Limburgse afdelingen kunnen naar eigen zeggen het ‘Haagse’ PvdA-beleid niet uitleggen aan de kiezers op straat en Samsom gedraagt zich als ‘de technocraat van het kabinet Rutte-2’.

Verder is er ook een gebrek aan vertrouwen tussen de afdelingen en ‘Den Haag’.

De fractie en de partijleiding houden zich volgens de Limburgers doof voor de roep om een duidelijke sociaal-democratische koers en andere problemen die spelen in de regio.

Van Noord tot Zuid

De klaagzang van de Limburgse PvdA’ers komt bekend voor: afgelopen maand stelde de PvdA-Friesland ook al een rapport op, waarin vergelijkbare klachten werden geuit. Van Noord-Nederland tot het diepe zuiden: overal hebben PvdA’ers last van dit kabinet met de VVD. Dan gaat het niet alleen over de houding van de partijleiding: inhoudelijk leidt met name de decentralisatie van de zorg tot ongenoegen.

Pittig gesprek

Het werd dus hoog tijd dat partijleider Samsom en voorzitter Spekman naar het zuiden togen om de gemoederen tot bedaren te brengen. Afgelopen woensdagavond om 19.00 uur was er een ‘vertrouwelijk’ overleg in Heerlen.

Wim Meijers, voorzitter van de PvdA-afdeling Heerlen en opsteller van de brief aan de partijleiding, is niet bereikbaar voor commentaar op deze bijeenkomst. Maar een andere aanwezige zegt dat de bijeenkomst “pittig” was. Met name in het begin van het gesprek gaat het er hard aan toe en moet er kennelijk stoom worden afgeblazen.

Op naar de volgende…

Uiteindelijk beschikken Samsom en Spekman over genoeg bagage en overredingskracht om de Limburgers tot rust te manen. Er wordt geluisterd naar de roep om met name arme regio’s als Parkstad extra te ondersteunen bij de zorg-decentralisatie. En de partijleiding belooft beterschap als het gaat om communicatie met lokale Limburgse afdelingen.

Aan het einde van de bijeenkomst klinkt er zowaar applaus. De Limburgers, die in de brief nog vrezen voor ‘desastreuze’ provinciale verkiezingen in maart komend jaar, geloven er weer een beetje in. Samsom en Spekman kunnen met een gerust hart weer noordwaarts. Brandje geblust. Op naar het volgende.

Download