De huidige serie ‘Kijken in de Ziel’ van interviewer Coen Verbraak is wederom een bijzondere. Deze keer spreekt hij met militairen over hun vak. In deze formatie-tijden een meesterzet van het ministerie van Defensie, vindt politiek verslaggever Remko Theulings. Onze krijgsmacht dreigt namelijk een stuk minder budget te krijgen dan gewenst.

In ‘Kijken in de Ziel’ bespreekt Verbraak met zijn gesprekspartners de ins en outs van hun vakgebied. Hij deed dat eerder met onder andere journalisten, politici en voetbaltrainers. Verbraak verstaat de kunst precies de goede vragen te stellen, en is hiervoor terecht al enige malen onderscheiden, onder andere met een Nipkow-schijf. Een gouden formule, kortom.

Gesloten bolwerk

In de huidige serie spreekt Verbraak met militairen van Landmacht, Luchtmacht, Marine en Marechaussee. Het doorgaans vrij gesloten bolwerk van Defensie laat niet vaak toe dat militairen uitgebreid vertellen over de dilemma’s in hun vak. Het zijn mooie en interessante gesprekken.

“Een grote oorlog”

De aflevering van gisteren trok bovengemiddelde aandacht: de militairen voorspellen een oorlog, waarbij ons land betrokken raakt. “Ja, hier komt een grote oorlog” stond ruim voor de uitzending al op de site van de Telegraaf

Gebrek aan alles

De timing kan niet beter. De staat van ons leger is deplorabel. Na jaren van ondoordacht bezuinigen, is er onder andere gebrek aan munitie en reserve-onderdelen. Peperdure wapensystemen staan te verroesten. En er is te weinig personeel. Toch heeft Nederland de ambitie om mee te kunnen met allerhande internationale missies. Dat wringt enorm.

Miljarden nodig

De militairen in Kijken in de Ziel konden hun sombere blik op de toekomst prima onderbouwen. Instabiliteit in het Midden-Oosten, een agressieve Poetin, een onberekenbare Trump... het zijn allemaal goede redenen om je veiligheidsbeleid op orde te hebben. Maar om ons eigen Defensie-apparaat op orde te krijgen, zijn miljarden nodig. Specialisten als Rob de Wijk noemen een bedrag van pakweg 3 miljard. Minister van Defensie Jeanine Hennis sprak van 2,5 miljard

Insider: “Eén miljard is al een hele klus”

Probleem voor Defensie: het lijkt erop, dat dat geld er niet komt. De vier onderhandelende partijen, VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, hebben deze kabinetsformatie een beperkt budget te verdelen. Eén miljard extra (structureel) bij elkaar schrapen voor Defensie, is al “een hele klus”, begreep ik van een insider. En dat terwijl dat bedrag wordt gezien als “the bare minimum’. Geen goed nieuws voor Defensie.

Prima lobby

Het kan in dat geval geen kwaad, dat militairen nog maar eens waarschuwen voor de dreiging van een groot conflict. In een prestigieus NTR-programma. Terwijl de formatie nog in volle gang is. Goede timing. Prima lobby. Ben benieuwd wat de nieuwe coalitie doet met dit schot voor de boeg.