Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën krijgt stevig de wind van voren: er is kritiek op zijn functioneren als voorzitter van de Eurogroep. Er zou zelfs sprake zijn dat hij voortijdig het veld moet ruimen: volgens de Duitste krant Handelsblatt willen Europese regeringsleiders deze zomer tijdens de Europese top in juni al kijken wat de mogelijkheden daarvoor zijn.

Dijsselbloem is tot het midden van 2015 voorzitter van de Eurogroep (daarin zijn de landen van de eurozone verenigd), en zou plaats moeten maken voor een permanente voorzitter.  

Dijsselbloem zou, zo luidt de kritiek, zich voornamelijk inzetten voor de belangen van zijn eigen land. Daarnaast willen diplomaten die de krant heeft gesproken, liever een voorzitter die zijn tijd niet hoeft te delen tussen enerzijds het ministerschap in eigen land en anderzijds een Europees voorzitterschap. 

Vorig jaar oktober vloog minister Dijsselbloem voor een werkbezoek naar Portugal en EenVandaag vloog met hem mee. Ook toen was er scherpe kritiek van hoge Europese en nationale ambtenaren dat Dijsselbloem het Nederlandse belang te zwaar zou laten wegen en te weinig als neutrale voorzitter de Eurolanden zo vertegenwoordigen. Bekijk het portret hieronder terug. 

Vanavond in EenVandaag een analyse over de positie van Dijsselbloem, met onder andere columnist Martin Visser als studiogast.