Het Nederlandse Damen Shipyards wil ijsbrekers leveren aan het Russische oliebedrijf Rosneft. Dat heeft het bedrijf bevestigd aan EenVandaag. De deal is omstreden omdat er al sinds 2014 strenge sancties gelden tegen Rusland.

PvdA Tweede Kamerlid Jan Vos wil opheldering van minister Henk Kamp van Economische Zaken. De sancties tegen Rusland zijn ingesteld na het Russische optreden in Oekraïne. Een van de sanctiemaatregelen is gericht op apparatuur die gebruikt kan worden voor oliewinning op de Noordpool. Het is de bedoeling dat de schepen van Damen Shipyards juist daarvoor gebruikt zullen worden.

 Het is nog niet duidelijk hoeveel schepen Rosneft van plan is te kopen. Woordvoerder Jan-Hein Reeringh zegt desgevraagd dat Damen Shipyards de sancties “respecteert “ en niet van plan is om iets te doen wat “buiten de sancties valt.”

Greenpeace: onbegrijpelijk

Faiza Oulahsen van Greenpeace vindt het onbegrijpelijk dat Damen in zee wil gaan met de Russische oliemaatschappij. “Ik ben wel eens bij olievelden van  Rosneft geweest en daar zie je standaard gigantische olielekkages.” “Boren bij de Noordpool is niet veilig en dat zou een Nederlands bedrijf nu gaan faciliteren.” Oelahsen hoopt dan ook dat Damen zich nog bedenkt.