Kiezers hebben het meeste vertrouwen in minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (58 procent). Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 24.000 mensen bij het aantreden van het nieuwe kabinet. Ook Ronald Plasterk (52 procent) en Henk Kamp (50 procent) genieten veel vertrouwen.

Opvallend afwezig in de top 3 is premier Mark Rutte. Hij eindigt op de vierde plaats met 46 procent vertrouwen. 53 Procent van de ondervraagden zegt geen vertrouwen in hem te hebben. Direct na premier Rutte staat vice-premier Lodewijk Asscher op de vijfde plaats.

Vertrouwen in kabinet

In het onderzoek is ook voor het eerst het vertrouwen in het nieuwe kabinet gemeten: 42 procent heeft veel of tamelijk veel vertrouwen in de nieuwe ploeg van Rutte. Dit is vergelijkbaar met de start van het kabinet Rutte I (40 procent).

Van alle ondervraagden ziet iets meer dan de helft (53 procent) het niet zitten met het nieuwe kabinet.

PvdA positief, VVD twijfelt

De achterban van de PvdA is beduidend positiever over het nieuwe kabinet dan die van de VVD. Van de PvdA-stemmers spreekt 71 procent zijn vertrouwen uit, onder de VVD-kiezers is dit 53 procent.

Pechtold oppositieleider

Alexander Pechtold wordt het meest genoemd als oppositieleider (37 procent), gevolgd door Emile Roemer (28%). Bijna de helft van de ondervraagden (47 procent) denkt dat het nieuwe kabinet de vier jaar niet gaat uitzitten.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 24.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee.

Het onderzoek vond plaats van 2 tm 5 november 2012.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

In de bijlage het vertrouwen per minister.

Download