De Amsterdamse advocaat Oscar Hammerstein heeft beslag laten leggen op de twee huizen van 50Plus-voorman Henk Krol. Hammerstein treedt op namens de Stichting Vrienden van de Gaykrant. Uit de stukken die zijn ingeleverd bij de rechtbank, blijkt dat Krol subsidiegeld van het Ministerie van Onderwijs ook gebruikte voor de website van 50Plus.

Met de beslaglegging wil Hammerstein voorkomen dat de 50Plus-politicus geld probeert weg te sluizen. Krol bezit twee woningen: één in Amsterdam, één ander in Eindhoven. Het huis in Eindhoven staat inmiddels te koop voor 860 duizend euro. In het Amsterdamse huis woont de ex-partner van Krol. Henk Krol was jarenlang voorzitter van de Stichting Vrienden van de Gaykrant (SVG). In februari 2013 trad hij terug.

'Oplichting en flessentrekkerij'

Uit de beslaglegging blijkt dat Krol het subsidiegeld, bedoeld voor homo-emancipatie, ook gebruikte voor de politieke partij 50Plus. Bij de rechtbankstukken is een factuur gevoegd, voor de kosten van de website van de ouderenpartij. Het gaat om een rekening voor het hosten van de website van 50Plus. 

Hammerstein betitelt de handelswijze van Krol als 'oplichting' en 'flessentrekkerij'.

De Stichting Vrienden van de Gaykrant moet ruim 2 ton aan subsidiegeld terugbetalen aan het Ministerie van Onderwijs. Het Ministerie wil het geld terug, omdat het subsidiegeld niet op de juiste manier is besteed. De Stichting, destijds nog onder leiding van 50PLUS voorman Henk Krol, kreeg subsidie voor een “digitale ontmoetingsplek” voor jonge homoseksuelen, maar dat geld werd daar nooit voor gebruikt. Krol zou er andere zaken van hebben betaald.  Het Ministerie van Onderwijs gaf de Stichting van Krol tussen 2008 en 2011 bijna 300.000 euro subsidie.

Reactie Krol

Henk Krol weerspreekt in een reactie de beschuldiging dat hij subsidiegeld zou hebben gebruikt voor 50Plus. 'Absoluut niet waar', aldus Krol: 'Laten ze eerst maar eens kijken of er iets fout is gegaan en of ik er bij betrokken was'.

Over de beslaglegging op zijn twee huizen zegt Krol: 'Meneer Hammerstein doet zijn best maar. Laat ze (de Stichting Vrienden van de Gaykrant) het maar afhandelen met mijn advocaat'.