Het 50Plus-Kamerlid Henk Krol heeft in zijn tijd bij de Gaykrant gelogen over de oplagecijfers van het homoblad. Dit zegt de nieuwe aandeelhouder van de Gaykrant, Marc Putman, vanavond in EenVandaag. Putman voelt zich ernstig bekocht door de voormalige hoofdredacteur van de Gaykrant. 

Volgens Putman heeft Henk Krol 'naar buiten toe en naar adverteerders' voortdurend gezegd dat de Gaykrant een oplage had van rond de 60.000 abonnees. “Dat bleek niet zo te zijn”, zegt Putman. 'Bij een eerste onderzoek bleek het te gaan om 30.000 abonnees, maar later bleken het nog geen 4.000 te zijn'.

Henk Krol wil tegenover EenVandaag niet reageren op de beschuldigingen aan zijn adres. 

Volgens journalistenvakbond NVJ komt het wel vaker voor dat oplagecijfers van tijdschriften naar boven worden afgerond. 'Maar zo extreem',' aldus Yvonne Dankfort, 'zo extreem heb ik het nog nooit meegemaakt'.

Terug als Kamerlid

Henk Krol is sinds enkele weken weer terug als Tweede Kamerlid voor 50Plus. Naar eigen zeggen stijgt het ledental van 50Plus in razend tempo: “De leden stromen binnen”, zo twitterde Krol enkele dagen geleden.

Henk Krol vertrok een jaar geleden halsoverkop als fractievoorzitter van 50Plus, toen uitkwam dat hij als hoofdredacteur van de Gaykrant geen pensioenpremies had afgedragen voor zijn personeel.

Failliet

Henk Krol heeft ook ten onrechte 200.000 euro subsidie gekregen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). OCW wil het geld terug van de stichting, maar Krol is daar niet meer aansprakelijk voor. 

De Gay Krant en de andere bedrijven in Krols Best Publishing Group gingen in 2013 alsnog failliet. Dat was het moment waarop Peter Derksen, medebestuurslid van de Stichting Vrienden van de Gay Krant, ontdekte dat er geschoven was met subsidiegelden. 

Derksen en zijn medebestuurslid Anne Lize van der Stoel zetten Henk Krol uit het bestuur van de Stichting en kaartten de zaak aan bij het ministerie van OCW.

Claim

Tot op de dag van vandaag zijn Peter Derksen en zijn medebestuursleden bezig om enige duidelijkheid te krijgen in de weinige administratie die Henk Krol heeft achtergelaten. De claim van 2 ton van het ministerie hangt namelijk eigenlijk aan de broek van de Stichting Vrienden van de Gay Krant, de stichting is failliet, dus de stichting heeft op haar beurt Henk Krol aansprakelijk gesteld.

Derksen en zijn medebestuurslid Anne Lize van der Stoel zetten Henk Krol uit het bestuur van de Stichting en kaartten de zaak aan bij het ministerie van OCW. Volgens de stichting zijnde subsidiegelden aangewend om de eigen bedrijven van Henk Krol (waaronder de Gay Krant) van de ondergang te redden.

Hoe kan het dat Henk Krol zo makkelijk is teruggekeerd in de Tweede Kamer? Peter Derksen en Marc Putman vragen zich dat beiden af in EenVandaag. En moeten we wel willen dat iemand die op een verkeerde manier met subsidiegeld is omgesprongen volksvertegenwoordiger is?