Het geplande debat van TV-programma EenVandaag vlak voor de verkiezingen van Provinciale Staten, gaat niet door. De redactie van het programma ziet af van het debat, omdat VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom niet willen deelnemen. Het debat dat gehouden wordt op de Erasmus Universiteit, stond gepland voor maandag 16 maart, twee dagen voor de verkiezingen van Provinciale Staten.

“Premier Rutte heeft het kabinetsbeleid tot inzet gemaakt van deze verkiezingen, dan is het vreemd dat hij niet zelf bereid is om dat beleid te komen verdedigen”, aldus EenVandaag-hoofdredacteur Jan Kriek. De regeringspartijen wilden de fractievoorzitters uit de Eerste Kamer, Loek Hermans (VVD) en Marleen Barth (PvdA) sturen als deelnemers. Daarmee ging EenVandaag niet akkoord. “Alle politieke leiders van de grote partijen zouden dan komen, behalve van de twee regeringspartijen”, aldus Kriek.

De andere partijen die zouden deelnemen aan het debat, D66, PVV, SP en CDA, reageren teleurgesteld op het besluit. “Jammer, want het is een goed debat waar je een heel groot publiek kunt bereiken”, aldus D66 campagneleider Kees Verhoeven.