Na tien moeizame dagen onderhandelen kwam het kabinet-Rutte er gisteravond uit met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP: er is een begrotingsakkoord voor 2014. Er wordt 6 miljard bezuinigd, maar de meeste huishoudens zijn beter af en de koopkracht verbetert voor bijna alle groepen vergeleken bij de plannen voor Prinsjesdag, schrijft minister Jeroen Dijsselboem (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer.

Er is goed nieuws: zo komen er op termijn 50.000 banen bij, blijven schoolboeken gratis, de kazerne in Assen blijft open en er komt een paar miljoen extra voor mantelzorg. Maar er zijn ook hoeken waar de klappen vallen: zo wordt leidingwater duurder, gaat de motorrijtuigenbelasting omhoog en wordt er 400 miljoen bezuinigd op het ministerie van Sociale Zaken en Volksgezondheid.

Hieronder kunt u de volledige tekst van het akkoord lezen:

 

Maar wat zijn de gevolgen voor de burger: bijvoorbeeld een autodealer, werkloze of een werkgever? In EenVandaag een rondgang. Daarnaast presenteert Gijs Rademaker de uitslag van een onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel: hoe denken de leden over het begrotingsakkoord zoals die gisteren is gesloten?

In de studio is GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik te gast. Zijn partij trok zich vorige week terug uit de onderhandelingen over het akkoord.

Definitief akkoord op tafel