Ondanks dat de VVD deze maand met tegenzin akkoord ging met een nieuw steunpakket voor Griekenland verliest de partij virtueel geen zetels. De partij eindigt deze maand op 24, een zetel meer dan een maand geleden. Dat blijkt uit De Stemming, de maandelijkse politieke peiling van EenVandaag, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK.

De VVD-achterban vindt het in principe een slechte zaak dat de partij instemde met nieuw geld voor Griekenland, maar 57 procent heeft wél begrip voor de keuze om de premier te steunen, ook als dat betekent dat de partij tegen de standpunten ingaat. Omdat de VVD-Tweede Kamerfractie 'niet wil dat Nederland alleen komt te staan in Europa' ging ze morrend akkoord met een derde steunpakket voor Griekenland. 

PVV blijft grootste

De PVV is virtueel de grootste partij bij de start van het nieuwe politieke jaar.  De partij verliest een zetel en eindigt deze maand op 27. De SP en D66 komen beide op 21 zetels en het CDA volgt met 19.

GroenLinks 

GroenLinks stijgt een zetel en komt op 6. Het potentieel van de partij is echter een stuk groter. Als we kijken naar mensen die niet een meerderheid, maar wel 1 of 2 van hun 5 stemmen aan GroenLinks geven zien we een potentieel van 19 zetels voor de partij.

Vlak voordat Jesse Klaver aantrad als partijleider was dat maximale bereik voor GroenLinks overigens precies even groot. Het aantal zetels voor de partij was met 4 wel lager. Klaver laat het potentieel dus niet groeien en trekt geen nieuwe kiezersgroepen aan, maar geeft sommigen binnen de groep mogelijke kiezers wel het laatste zetje.

De virtuele zetelstand is nu als volgt:

VVD 24 (+1), PvdA 12 (-), PVV 27 (-1), CDA 19 (-), SP 21 (-1), GL 6 (+1), D66 21 (+3), CU 7 (-), SGP 4 (-), PvdD 3 (-2), 50PLUS 6 (-1), VNL 0 (-). 

Over De Stemming

Het onderzoek is uitgevoerd van 28 tot en met 31 augustus 2015. Er hebben 2598 mensen meegedaan.

De Stemming is een nieuwe peilmethode met vooral aandacht voor de zwevende kiezer. Een groot deel van het electoraat twijfelt tussen twee of drie partijen. De methode die De Stemming gebruikt sluit hierbij aan: kiezers kunnen namelijk in totaal vijf stemmen verdelen. Zij geven al deze stemmen aan één partij of aan meerdere partijen. Daarmee geeft De Stemming ook inzicht in de strijd tussen partijen en in kiezersbewegingen.

De Stemming is gebaseerd op een steekproef van steeds 3000 respondenten uit het Intomart GfK online panel. De steekproef is gestratificeerd naar CEBUCO-regio, sekse, leeftijd en opleiding, het stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van september 2012 en religieuze overtuiging per CBS-landsdeel. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.