Het is een historisch moment in het Nederlandse softdrugsbeleid: op het jaarlijkse VNG-congres stemden de Nederlandse gemeenten massaal vóór regulering van softdrugs. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil starten met experimenten waarin de teelt van cannabis wordt gereguleerd onder controle van de gemeente. Op dit moment is de teelt van cannabis nog strafbaar. 

D66 Tweede Kamerlid Vera Bergkamp werkt aan een initiatief-wetsvoorstel voor de regulering van wietteelt en is erg blij met deze uitkomst: "89% van het VNG-congres die vóór stemmen, dat is een enorm belangrijk signaal voor de landelijke politiek dat dit geregeld moet worden." Ze hoopt dat dit meer kamerleden zal overtuigen om voor haar initiatiefwet te stemmen.

lllegale hennepteelt is zeer lucratief en steeds meer het werkterrein van criminele organisaties. Gemeenten kampen met overlast van de illegale hennepteelt zoals  woningbranden, schietpartijen, liquidaties en witwasserij. Door zelf gecontroleerd wietteelt toe te staan, hopen de gemeenten de negatieve gevolgen van wietteelt te beteugelen. 

Het kabinet heeft eerder al aangegeven dat ze niet van plan is om iets te wijzigen aan het huidige gedoogbeleid. De VNG gaat  nu dan ook inzetten op een politieke lobby, die er voor moet zorgen dat het volgende kabinet wel toestemming geeft voor de experimenten, zegt burgemeester Theo Weterings namens de VNG in de uitzending 

Verder in de uitzending: een reactie van de vertegenwoordiger van de coffeeshops in Nederland. Zij spreken zich uit tegen de komst van staatswiet.