Laat ik er eerlijk over zijn. Dat gehang van journalisten achter een dranghek bij de ingang van de formatie-vergaderzaal op het Binnenhof heeft iets treurigs.  Ik heb het wel eens dranghekjournalistiek genoemd, maar bovenal geeft dat wachten plots weer de status van het beroep aan op de maatschappelijke ladder, namelijk achter het hek, ver van de plek waar het gebeurt en wachtend op ´n brokje transparantie dat over dat hek wordt gemieterd..

Dat we in het centrum van Den Haag een toeristische attractie zijn geworden en de omzet van zowel de ijscoboer als de visboer op het Buitenhof mede positief beïnvloeden, maakt ons bestaan toch zinvol.

Temperatuurstijging

Maar ook dat wat niet gezegd wordt kun je analyseren, en je kunt de temperatuur in de politieke enclave meten. En die temperatuur loopt op.

Wie door de gangen van het parlement sluipt, z´n oor tegen gesloten deuren houdt en niet te vroeg naar huis gaat, weet dat het broeit. Langzaam maar zeker ontstaat er zowel hoop, onrust als vrees.

Links en rechts is verleden tijd

Hoop bij wie denkt dat er eindelijk iets ´nieuws´ wordt geprobeerd. En dat nieuwe is je als partij bewust te zijn dat de wereld niet meer in links en rechts is op te splitsen. Dat je smeltende ijsschotsen, cyberaanvallen en verschuivende machtsevenwichten niet bestrijdt met een partijprogramma of een aangenomen motie op een partijcongres. De wereld is immers groter dan het Binnenhof.

En inderdaad, deze realistische, simpele vaststelling  veroorzaakt onrust.

Je ziet het in de Telegraaf. Eerst dacht ik dat het een herdruk was uit een vroeger tijdperk, maar het is het nieuws van nu. Paniek bij de VVD en een waarschuwing aan het land het gedachtegoed vooral niet uit te leveren aan GroenLinks.

De VVD is bang dat we straks allemaal op de fiets, of erger, met het openbaar vervoer naar het werk moeten en verplicht organic moeten eten.  Maar de VVD heeft helemaal niet zoveel gedachtegoed, dus waarom zo paniekeren. Wees blij dat je de meest geschikte premier, op dit moment, in het ledenbestand hebt.

De enige relevante vraag aan de formatietafel is: wil je verder met deze vier aan tafel, ja of nee. Het is het CDA min of meer gevraagd, maar die vraag  ligt de komende dagen bij elke partij op tafel.

Meedoen, iets anders willen, vraagt groter denken en verplicht de bereidheid sommige  oude wensen en verlangens in te slikken.

Dat lot treft ook D66. Vast staat dat de Wet Voltooid Leven met deze beoogde coalitie er niet komt. We moeten de rit, het is niet anders, volledig uitzitten.

Maar GroenLinks krijgt ook een beurt, en zal te zijner tijd een opgefokt congres moeten uitleggen dat nog niet elke lantaarnpaal in ons land op zonne-energie schijnt.

JA of NEE nadert

De formatie is verder dan we denken. In alle hoeken en gaten in Den Haag wordt overlegd. Er zijn zelfs al enkele conceptteksten voor een Regeerakkoord in de maak. Het Ja of Nee komt dichterbij.

Kees Boonman, politiek commentator, presenteert elke zaterdag op Radio 1 Kamerbreed, en is commentator bij EenVandaag Radio.

#Keesvlog 9