Vicepremier Lodewijk Asscher gelooft premier Mark Rutte niet als het gaat over het uitsluiten van de PVV bij een kabinetsformatie na de verkiezingen van 15 maart. Dat zei hij tegen Radio EenVandaag.

Rutte meldde in het programma Buitenhof afgelopen zondag dat hij niet gaat samenwerken met de partij van Geert Wilders.

‘Ik vond het een pijnlijke uitzending' aldus Asscher. 'Rutte zegt eerste de kans is nul en was het even later eens met Wiegel (partijprominent van de VVD red.) die zegt dat de PVV niet moet worden uitgesloten.'

De vicepremier vervolgt: 'Het beeld dat het bij mij oproept is dat de kiezer lekker wordt gemaakt met twee smaken rechts, de PVV en de VVD, en geen enkele zekerheid heeft dat ze het niet samen gaan doen. De meeste mensen willen een fatsoenlijk land en dan moet je geen van beide partijen vertrouwen.’

De politieke partijen zijn nu echt uit de startblokken naar de verkiezingen van 15 maart. De campagnes richten zich nu vooral op wel of niet regeren met Geert Wilders.

Henk Krol van 50PLUS laat weten best met Wilders om de tafel te willen. Mark Rutte, van de VVD zei dat de kans 0% was dat hij met de PVV in zee zou gaan. 

Een kabinet van PVV, VVD en 50 PLUS zou dus niet ondenkbaar zijn. Asscher gruwelt ervan. Hoe realistisch is deze theorie? Kees Boonman, onze politiek commentator geeft zijn mening en Gijs Rademakers van het EenVandaag Opiniepanel is er ook. Hij heeft gepeild en laat weten hoe de zetelverdeling er nu voor staat.