Zijn Nederlandse huisartsen klaar voor een grote uitbraak van de Mexicaanse griep? Wat kunnen ze verwachten en welke maatregelen zouden beter kunnen?

We spreken met een huisarts in de regio Rotterdam, de directeur van een groep huisartsenpraktijken in Brabant en de infectieziektenexpert van het GHOR Rotterdam.

‘Zorgsector niet klaar voor mexicaanse griep’

Medewerkers in de zorg vinden dat hun sector onvoldoende voorbereid is op een grote uitbraak van de Mexicaanse griep. Dat blijkt uit onderzoek van actualiteitenprogramma EénVandaag.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder bijna 20.000 leden van het EénVandaag Opiniepanel, waaronder ruim 1500 mensen die werkzaam zijn in de gezondheids- en welzijnszorg. Bijna de helft van die groep (49 procent) vindt dat de zorgsector niet klaar is voor een pandemie. 42 Procent denkt dat de Zorg er wel klaar voor is. Daarmee zijn zorgmedewerkers negatiever dan andere Nederlanders: daarvan denkt 40 procent dat de zorgsector is voorbereid.

Het personeel in de zorg is ook kritisch over de voorbereidingen die de overheid treft tegen de Mexicaanse griep.van de landelijke overheid: de helft vindt dat die niet is voorbereid op een pandemie.

Bijna de helft (48 procent) van de zorgmedewerkers uit het panel zegt zich te willen laten inenten tegen de griep. 23 procent wil niet gevaccineerd worden. De verwachting dat mensen zelf de Mexicaanse griep krijgen is laag: 13 procent verwacht besmet te worden met het h1n1-virus.

Zorgsector: Voorbereid op griep?