EenVandaag peilt jaarlijks wat mensen verwachten voor het nieuwe jaar. Wat is er terecht gekomen van de verwachtingen van vorig jaar? Een kort overzicht:

Economie: 'geen recessie'

- De meeste mensen verwachtten dat de economische situatie van Nederland hetzelfde zou blijven en een kwart verwachtte een verbetering. De economie van Nederland is gegroeid in 2015.

- De grootste groep deelnemers (45%) verwachtte dat een recessie zou uitblijven in 2015, 30% verwachtte wél een recessie. Die is uitgebleven.

Politiek: 'val kabinet, vertrek Samsom'

- 45% verwachtte de val van het kabinet, 39% verwachtte dat het bleef zitten. 

- Mensen verwachtten dat D66, de PVV en het CDA de Provinciale Statenverkiezingen zouden winnen. Het werden D66, het CDA en de VVD die de meeste zetels haalden. 

- Het vertrek van Bram van Ojik kwam onverwacht: slechts 3% verwachtte dat de GroenLinks-leider zou vertrekken in 2015. Ook het afscheid van Arie Slob werd niet verwacht (1%). Meer dan de helft verwachtte het vertrek van Samsom en een kwart rekende op afscheid van 50Plus-voorman Henk Krol. 

'Geen terreuraanslag'

- 31 procent verwachtte een terreuraanslag in Nederland in 2015, 50% rekende daar niet op. Een aanslag bleef uit dit jaar - wel kwam het dichtbij, met aanslagen in Parijs en een verijdelde terreurpoging in de Thalys van Amsterdam naar Parijs.

- Een ruime meerderheid van de deelnemers verwachtte dat het MH17-rapport geen uitsluitsel over de daders zou geven. Het rapport maakte duidelijk dat het toestel neergehaald werd door een BUK-raket, maar niet wie verantwoordelijk was voor het afschieten ervan.

'Ebola bedwongen'

- Bijna driekwart verwachtte dat Nederland in 2015 ebola-vrij zou blijven. Dat is ook gebeurd. 

- 62% rekende erop dat de ebola-uitbraak in Afrika bedwongen zou worden. Dat is ook (grotendeels) gebeurd.

Sport: hoge verwachtingen voetbaldames

- Het Nederlands damesvoetbalteam verloor in de achtste finales van het WK met 2-1 van Japan. Hoewel een prestatie van formaat, hadden de helft van de deelnemers ingezet op het halen van de kwartfinales of verder. 

- 85% rekende niet op een Elfstedentocht in 2015. 

Songfestival: 'Trijntje haalt finale'

- De meeste deelnemers (55%) rekenden erop dat Trijntje Oosterhuis de finale van het Eurovisie Songfestival zou gaan halen, maar de minderheid (30%) kreeg gelijk: ze sneuvelde in de voorronde.