In het verkiezingsprogramma van DENK staat discriminatiebestrijding centraal. De meerderheid van alle kiezers wil ook hogere straffen voor discriminatie en racisme. Maar een minister voor Inclusiviteit gaat ons te ver. "Dat werkt averechts."

De partij van Azarkan pleit voor verplichte cursussen voor ambtenaren, 'racistenlokkers' bij de politie, een diversiteitsquotum en hogere straffen voor discriminatie en racisme. Ook wil de partij een aparte minister voor Inclusiviteit in het volgende kabinet die toezicht houdt op al deze maatregelen. De DENK-stemmers die het onderzoek invulden zijn in meerderheid voor al deze maatregelen. "We moeten af van die wij/zij-cultuur. We zijn een SAMENleving. Fijn dat er over een concrete aanpak nagedacht wordt", schrijft een DENK-stemmer.

Institutioneel racisme streng bestraffen

EenVandaag legde de plannen van DENK ook voor aan alle kiezers. Bijna driekwart (71 procent) is er wel van overtuigd dat er institutioneel racisme is in Nederland. Ook vindt een meerderheid dat hier zwaardere straffen op moeten staan (52 procent). "Bewuste discriminatie, dat kan gewoon niet. Dat moet duidelijk zijn. Hogere straffen in de portemonnee, zodat het de daders ook pijn doet."

Als er een speciale minister komt voor Inclusiviteit, legt die juist de nadruk op de verschillen.

Een derde van alle deelnemers aan het onderzoek (33 procent) vindt dit een slecht plan. Zij vinden dat er nu wel genoeg mogelijkheden zijn om daders aan te pakken, of dat de straffen al te zwaar zijn: "Juist de echte Nederlanders worden nu al zwaar gestraft voor kleine dingen. Allochtonen kunnen van alles roepen zonder dat ze gepakt worden." Sommigen zien meer in een taakstraf: "Je kunt mensen beter een taakstraf opleggen in een organisatie met een hoge mate van diversiteit. Samenbrengen werkt beter dan opsluiten."

Te agressief. Het is kritiek die lijsttrekker Farik Azarkan van veel kiezers krijgt. Azarkan vertelde in de uitzending van EenVandaag dat hij zich er bewust van is en zegt dat het te maken heeft met zijn bevlogenheid om problemen aan te pakken.

Ministerie van Inclusiviteit werkt averechts

Een speciale minister voor Inclusiviteit, zoals DENK wil, zien de 32.000 ondervraagden totaal niet zitten. Slechts 14 procent vindt dit een goed plan, 72 procent is er tegen. Velen geven aan dat het oprichten van een speciaal ministerie eerder averechts zal werken en de verschillen zal uitvergroten: "Daarmee wordt een extra accent gelegd bij verschillen tussen mensen. Niet doen! Alle mensen zijn gelijk en vallen onder dezelfde wetgeving. Behandel de mensen dan ook gelijk door alle mensen op dezelfde wijze aan te spreken en te behandelen."

Anderen zeggen dat je voor discriminatie en racisme geen apart ministerie moet oprichten, maar dat ze liever zien dat inclusiviteit op elk ministerie een vanzelfsprekend uitgangspunt is. Ook vinden sommige deelnemers het gewoon overdreven om hier een ministerie voor op te richten: "We hebben wel grotere problemen in dit land."

Farid Azarkan is vanavond om 18.15 uur te gast in EenVandaag op NPO 1

Lees ook

info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 3 tot 5 maart 2021. Aan het onderzoek deden 32.449 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, onder wie 120 mensen die bij de Tweede Kamerverkiezingen op DENK gaan stemmen, of dat serieus overwegen. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.