Nu januari is begonnen is de tijd van terugblikken voorbij en kunnen we vooruitblikken op het nieuwe jaar. Wat verwacht het Opiniepanel van 2020?

We vroegen ruim 25.000 mensen naar hun verwachtingen in het nieuwe jaar over de politiek, economie, sport, tradities en... het Songfestival.

Valt het kabinet?

Klaas Dijkhoff
Bron: ANP
Klaas Dijkhoff

Na 2019 met drie verkiezingen is 2020 een relatief rustig verkiezingsjaar. Er staan er namelijk geen op de planning. Tenminste, als het kabinet niet valt. De meeste mensen (46 procent) zijn goed op de hoogte en weten dat er volgend jaar geen verkiezingen zijn. 17 procent van de ondervraagden denkt wel dat er Tweede Kamerverkiezingen gaan plaatsvinden, maar dat is meer een wens dan een zekerheid blijkt uit hun toelichting.

Volgens de grootste groep (51 procent) doorstaat kabinet Rutte III namelijk ook de politieke beproevingen van dit jaar. 38 procent denkt dat het kabinet wel in 2020 valt. Wie worden de Marianne Thieme en Sybrand Buma van 2020? Moeilijk te voorspellen, zegt 40 procent. Als er een leider opstapt, is het Klaas Dijkhoff. 21 procent verwacht dat hij dit jaar stopt als VVD-fractieleider. Ook van de ministers is het voor mensen lastig te zeggen of er iemand aftreedt. Ank Bijleveld (13 procent), Carola Schouten (12 procent), Mark Rutte en Kajsa Ollongren (10 procent) worden nog het vaakst aangevinkt op deze vraag.

Nog een periode-Trump?

De 59e presidentsverkiezingen van de VS staan gepland voor 3 november 2020
Bron: ANP
De 59e presidentsverkiezingen van de VS staan gepland voor 3 november 2020

In het buitenland zijn er wel genoeg grote internationale gebeurtenissen. Zo zou het zomaar het jaar van de brexit kunnen worden en zijn in november presidentsverkiezingen in Amerika. Men is verdeeld of Donald Trump als president wordt herkozen. 46 procent denkt van wel; 42 procent ziet dat niet gebeuren.

Wat zekerder zijn mensen over de brexit. Nog voor Boris Johnson een overtuigende meerderheid haalde bij de verkiezingen van december voorspelde de grootste groep (60 procent) dat het Verenigd Koninkrijk in 2020 toch echt de Europese Unie verlaat.

Nog Zwarte Piet en vuurwerk?

Een roetveegpiet tijdens de intocht van Sinterklaas en zijn Pieten in Scheveningen
Bron: ANP
Een roetveegpiet tijdens de intocht van Sinterklaas en zijn Pieten in Scheveningen

In 2019 werden discussies over Nederlandse tradities misschien wel harder gevoerd dan ooit. Wat gaat er op dat vlak gebeuren volgens mensen? Ondanks de brede steun vóór een verbod (53 procent), denken de meeste mensen toch dat consumenten ook in 2020 nog 'gewoon' vuurwerk mogen afsteken. 72 procent denkt niet dat daar een verbod op komt; 22 procent wel.

Een andere jaarlijks terugkerende discussie is die van het uiterlijk van Zwarte Piet. Wordt Sinterklaas in de meeste gemeenten geholpen door roetveegpieten? Nee, denkt de grootste groep. 45 procent verwacht een combinatie van roetveeg- en zwarte pieten bij de meeste intochten. 15 procent denkt dat de meeste gemeenten overgaan op alleen roetveegpieten. Volgens een derde (32 procent) blijven de meeste pieten zwart.

Dikkere portemonnee?

Een klant rekent zijn boodschappen af
Bron: ANP
Een klant rekent zijn boodschappen af

Nederland zit volgens het CBS al jaren in tijden van economische voorspoed. Is het Opiniepanel net zo optimistisch? Met de economie gaat het goed, maar zit tegen zijn plafond aan. Slechts 4 procent denkt dat onze economie groeit. De meesten verwachten dat de situatie stagneert (56 procent) of verslechtert (36 procent).

Wat betekent dit voor de eigen portemonnee? Maar weinig mensen (17 procent) verwachten er dit jaar op meer bij te krijgen. De meeste mensen (43 procent) denken er niks bij te krijgen maar ook niet te hoeven inleveren. Daarnaast is er nog eenderde (36 procent) die er op achteruit denkt te gaan. Dat zijn veelal mensen die nu niet rond kunnen komen: 77 procent van hen denkt erop achteruit te gaan in 2020.

Europees Kampioen?

Sifan Hassan
Bron: ANP
Sifan Hassan pakte twee gouden medailles op het WK in 2019 en doet in 2020 mee met de Spelen

2020 heeft een echte sportzomer, met Oranje op het EK, de Olympische Spelen en een Tour de France tussendoor. De verwachting is dat het Nederlands Elftal minimaal de kwartfinales bereikt. Maar het toernooi winnen is nog een brug te ver: 6 procent denkt dat we ons na ruim 30 jaar weer Europees Kampioen kunnen kronen.

Over de prestaties op de Olympische Spelen zijn mensen wat terughoudender. Vier jaar geleden haalde Nederland 19 medailles, waarvan 8 keer goud. Het aantal medailles op de komende Spelen ligt daar volgens mensen eerder onder dan boven. Ook het aantal gouden medailles valt naar verwachting lager uit dan vorige keer. De grootste groep (49 procent) verwacht tussen de 1 en 7 gouden plakken.

Winnen we het Songfestival weer?

Duncan Laurence wint het Eurovisie Songfestival
Bron: EenVandaag
Duncan Laurence wint het Eurovisie Songfestival

Tot slot, wat zijn de kansen van Nederland op het Songfestival in eigen land? Een herhaling van de unieke prestatie die Duncan Laurence krijgen we in ieder geval niet, verwacht men. Driekwart (73 procent) denkt dat er een kleine of helemaal geen kans is dat Nederland weer wint, ongeacht wie de inzending wordt.

Vooruitblik 2020 EenVandaag Opiniepanel

Lees ook

info

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden van 11 tot en met 16 december 2019, deden 25.897 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. De uitslag is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.