Veel VVD-leden delen de kritiek van Tweede Kamerlid Boekestijn op fractieleider Mark Rutte. Dit blijkt uit onderzoek onder 400 VVD-leden van het EénVandaag Opiniepanel. Boekestijn zei afgelopen zaterdag: ‘We hebben alles fout gedaan wat je fout kon doen.’ 68 procent van de VVD leden die het onderzoek invulden is het helemaal of een beetje met hem eens.Ook zei hij over Mark Rutte: ‘Hij heeft geen ideeën.’ Iets meer dan de helft (54 procent) onderschrijft deze visie geheel of gedeeltelijk.

De VVD-leden vinden de koers van hun eigen partij niet duidelijk. 54 procent is deze mening toegedaan. 44 procent vindt de koers wel duidelijk. In het onderzoek werd ook gevraagd of de VVD momenteel de goede koers vaart.

Eenderde (36 procent) vindt van wel. De helft (51%) wil dat hun partij een rechtsere koers gaat varen. Bijna tweederde (63 procent) vindt de VVD te onzichtbaar in de Tweede Kamer. Veel deelnemerers zijn niet tevreden over het leiderschap van Rutte. Meer dan de helft (58 procent) vindt hem niet de leider die de VVD nu nodig heeft. 31 procent vindt hem wel de juiste leider. 52 procent zegt vertrouwen te hebben in Rutte als fractieleider van de VVD. 48 procent heeft niet zo veel tot helemaal geen vertrouwen in hun leider. Van een kleine meerderheid (55 procent) hoeft hij niet af te treden als fractieleider.

Boekestijn heeft inmiddels zijn excuses aan Rutte aangeboden. Volgens de deelnemers is hij nog steeds geloofwaardig als Kamerlid.

Lees ook het weblog van verslaggever Mark de Bruijn, met daarin de volledige versie van de beelden.