VVD, CDA en D66 maken de meeste kans om strategische kiezers naar zich toe te trekken bij de verkiezingen. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 31000 mensen. Eén op de vijf  ondervraagden (19%) zegt zeker of waarschijnlijk strategisch te gaan stemmen. De kiezers die strategisch stemmen op de VVD komen vooral van D66 en het CDA. Hun belangrijkste doel is om te voorkomen dat de PVV de grootste partij wordt.

Het CDA kan strategische kiezers aantrekken van de VVD. Dit zijn mensen die teleurgesteld zijn in het kabinetsbeleid van de VVD maar wel een rechtse koers willen. Ook kunnen er strategische kiezers van de PVV komen omdat de kans op mee regeren bij het CDA veel groter is dan bij de PVV.

D66 dubbel strategisch

D66 krijgt zijn strategische stemmen vooral van de aanhang van GroenLinks. Zij willen in de eerste plaats een linkse coalitie, maar denken dat het premierschap voor Jesse Klaver te hoog gegrepen is. Onder leiding van Pechtold achten ze zo’n links kabinet wel mogelijk. Deze kiezers denken eigenlijk dubbel strategisch want als er toch een rechts kabinet zou komen dan hopen ze dat D66 daarin een groen en links geluid laat horen.

Strategische kiezers kiezen voor een partij die misschien niet hun grootste voorkeur heeft. Dit doen ze om te voorkomen dat een bepaalde partij de grootste wordt, of om een gewenste coalitie mogelijk te maken. Andere partijen die in mindere mate profiteren van strategische kiezers zijn

de PVV (komen van SP en CDA ) en GroenLinks (komen van de PvdA).  De PvdA en de SP zijn niet in beeld bij de strategische kiezer.

Spijt van strategische stem in 2012

EenVandaag ondervroeg ook 3600 kiezers die in 2012 strategisch op de PvdA of de VVD hebben gestemd. De meesten van hen hadden dat achteraf liever niet gedaan. Van de ondervraagde strategische PvdA-stemmers heeft tweederde (66%) spijt.  Zij wilden een linkse coalitie en de VVD uit de regering houden, maar voelen zich ‘bedonderd’ door hun samenwerking. Bij de VVD heeft de helft (52%) spijt van zijn strategische stem op deze partij. Zij zijn teleurgesteld in het kabinetsbeleid en  vinden dat Rutte te veel beloftes gebroken heeft.

Over het onderzoek 

Aan het onderzoek deden 31500 mensen mee waaronder 6000 die aangeven dat ze zeker of waarschijnlijk strategisch gaan stemmen.

Het onderzoek is gehouden van 8 tot en met 10 maart 2017.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.

De software is van Vision Critical.