De achterban van de VVD kiest in ruime meerderheid (57 procent) voor een regering over rechts. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 17.000 mensen. Van alle deelnemers hebben er 3000 gisteren op de VVD gestemd en zij hebben een voorkeur voor een coalitie met PVV en CDA.

Ook PVV-stemmers zijn in meerderheid (91 procent) voor deze combinatie. De achterban van Wilders heeft er geen enkele moeite mee dat hij zijn breekpunt over de AOW-leeftijd vanochtend heeft opgegeven om een coalitie met VVD en CDA mogelijk te maken. Driekwart steunt hem daarin.

De kiezers van het CDA zitten bepaald niet te wachten om deel te nemen aan een kabinet met de PVV. Nog geen derde van de CDA-achterban is hier voor. Meer belangstelling (42 procent) is er voor een coalitie met PvdA en VVD.

Over het onderzoek: Aan het onderzoek deden 17.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het is uitgevoerd op 10 juni 2010. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur. Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

VVD-achterban kiest voor coalitie met de PVV