De kwestie Ayaan loopt niet alleen dwars door de VVD, maar ook dwars door families heen. Zo hebben de broers Ziengs, beiden actieve VVD-leden, een tegengestelde mening over de kandidatuur van Rita Verdonk.

TweeVandaag volgt de broers op weg naar het bepalende congres waar de drie kandidaat-lijstrekkers vanavond hun laatste debat houden.

Uitslag enquête

De kwestie Hirsi Ali heeft grote gevolgen voor de populariteit van Rita Verdonk onder de VVD-leden. In de strijd om het lijsttrekkerschap van de VVD is haar aanhang in één dag enorm afgenomen. Dat blijkt uit enquêtes onder de VVD-leden van het TweeVandaag Opinie Panel.Maandag was Rita Verdonk nog de populairste kandidaat voor het lijsttrekkerschap met 49 procent van de stemmen, op de voet gevolgd door Mark Rutte met 45 procent. De enquête van vandaag geeft echter een totaal ander beeld. De meerderheid (51procent) van de VVD-leden kiest nu voor Mark Rutte, en de aanhang van Rita Verdonk is geslonken tot 40 procent.De derde kandidaat Jelleke Veenendaal kreeg gisteren 2 procent van de stemmen, vandaag 4 procent.Aan de enquête van maandag deden 450 VVD-leden mee, en aan de enquête van vandaag 250 VVD-leden.