Driekwart (77%) van de mensen gelooft niet dat Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg niets afwist van de manier waarop Fred de Graaf de commissie rond koning Willem-Alexander tijdens de troonswisseling samenstelde. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 10.000 leden van het Opiniepanel.

Driekwart (75%) vindt het een goede beslissing van Fred de Graaf om zijn functie als Eerste Kamervoorzitter neer te leggen. De ondervraagden vinden in meerderheid dat hij PVV-leider Geert Wilders gewoon had moeten toelaten tot de commissie. Een derde (31%) zou er echter wel begrip voor hebben als hij Wilders bewust een prominente rol bij de troonswisseling heeft onthouden. 

Zes op de tien (62%) ondervraagden achten het waarschijnlijk dat ook de Rijksvoorlichtingsdienst een rol heeft gespeeld bij het weren van Wilders uit de commissie. 

Een krappe meerderheid (53%) vindt dat De Graaf wel kan aanblijven als lid van de Eerste Kamer; 39 procent vindt van niet. 

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 10.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op 14 juni 2013.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.