De VVD wil dat de overheid alle illegalen actief opspoort en uitzet. Gemeenten of andere instanties die afgewezen asielzoekers en andere illegalen hulp bieden, moeten worden vervolgd. Tweede Kamerlid Henk Kamp stelt dat in een VVD-notitie over immigratie- en integratiebeleid. De immigratieplannen van de VVD levert de partij echter geen stemmen op van de Verdonk- of Wilders-aanhang. Dat blijkt uit een vandaag gehouden flitsenquête onder de leden van het EénVandaag Opiniepanel. In Eénvandaag reacties op de nieuwe rechtse koers van de VVD en een gesprek met Henk Kamp.

De immigratieplannen van de VVD levert de partij echter geen stemmen op van de Verdonk- of Wilders-aanhang. Dat blijkt uit een vandaag gehouden flitsenquête onder de leden van het EénVandaag Opiniepanel.

Driekwart van de deelnemers denkt dat de VVD met deze plannen komt om kiezers bij Verdonk en Wilders weg te halen.De volledige uitslag kunt u hier downloaden (PDF-document)

Uit een peiling van het EénVandaag Opiniepanel van 16 oktober 2007 bleek eerder dat ruim eenderde (36 procent) van de VVD-stemmers van 2006 op Rita Verdonk zouden stemmen als zij een eigen partij zou oprichten.

Uit het onderzoek van vandaag blijkt dat die groep gelijk is gebleven: 38 procent van de VVD-stemmers van vorig jaar zou nu voor Verdonk kiezen. Levert de VVD notitie de partij nog stemmen op uit het kamp van de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders? De helft van de ondervraagden die in 2006 op de PVV stemden is wel positiever gaan denken over de VVD door de plannen die vandaag gepresenteerd zijn. Toch vertaalt dit zich niet in meer stemmen, want praktisch geen van deze kiezers gaat nu over naar de VVD.

Meer dan driekwart van de respondenten is van mening dat de VVD de minst rechtse partij is.

Een meerderheid van de respondenten denkt dat de VVD haar nieuwe plannen vooral heeft geintroduceerd om 'kiezers bij Verdonk en Wilders weg te halen'.