Bijna twee derde (64%) rekent erop dat Nederland op het wereldkampioenschap voetbal de poule met Spanje, Chili en Australië overleeft. Die verwachting blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 22.000 mensen. Middels verlies tegen Spanje (54%), winst op Australië (69%) en winst (44%) of gelijkspel (29%) tegen Chili zou Oranje de volgende ronde moeten kunnen halen.

Daarna is het wel gedaan met de zegetocht van Oranje. Het Nederlands Elftal zal volgens de meeste mensen (58%) uiterlijk sneuvelen in de achtste finales. Zo’n 7 procent verwacht dat Nederland wereldkampioen wordt. Brazilië is met 44 procent van de stemmen de grote kanshebber voor de titel.

Sympathie voor Belgen

Opvallend genoeg verwachten mensen weliswaar dat Brazilië het WK wint, maar gunnen ze de titel (als Nederland niet wint) vooral aan onze zuiderburen: België is met 27 procent favoriet, gevolgd door Duitsland (13%). Brazilië (11%) staat derde.

Vertrouwen Oranje laag

Het vertrouwen in Oranje is lager dan EenVandaag de afgelopen acht jaar heeft onderzocht: slechts 33 van de deelnemers heeft vertrouwen in het Nederlands Elftal. Vlak voor het EK van 2012 lag dat op 60 procent, bij het WK 2010 op 71 procent. Voornaamste oorzaken van het lage vertrouwen zijn de kwaliteit van het huidige elftal, de slechte prestaties op het EK 2012 en de sterke tegenstanders in de poule. Het vertrouwen in bondscoach Louis van Gaal is wel hoger dan in zijn ploeg: 60 procent.

Favoriete spelers

Arjen Robben en Robin van Persie zijn de meest favoriete spelers van Oranje, maar de sterspeler van het WK wordt volgens de meeste deelnemers de Argentijn Lionel Messi.

Vanavond in EenVandaag presenteert Gijs Rademaker de uitslagen van dit onderzoek.

Over dit onderzoek

Dit onderzoek is gehouden van 2 tot en met 6 juni 2014. Er deden 22.059 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. 

De onderzoeken worden gehouden onder het EenVandaag Opiniepanel. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden. De uitslag van het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.