Een meerderheid (60 procent) vindt Cohen een goede keus als lijsttrekker van de PvdA. Dat blijkt uit vandaag gehouden onderzoek van EenVandaag onder 15.000 mensen. De achterban van de PvdA is extra blij met hun nieuwe voorman: 79 procent van de PvdA-stemmers vindt Cohen een prima keuze.

Cohen premier

Cohen doet het ook goed als kandidaat voor het premierschap. Als alle deelnemers mogen kiezen uit Balkenende, Wilders en Cohen, dan is de oud-burgemeester van Amsterdam veruit favoriet: 52 procent kiest dan voor Cohen. Balkenende en Wilders eindigen ver achter hem met respectievelijk 17 en 15 procent.

Begrip voor Bos

De ondervraagden hebben begrip voor het besluit van Wouter Bos om voor zijn gezin te kiezen. Acht van de tien (78 procent) begrijpen zijn keuze. Veel deelnemers zeggen waardering te hebben voor zijn werk als politicus en ze wensen hem veel geluk met zijn gezin. ‘Ik vind je keuze uitstekend, en ik ben geen linkse stemmer’, aldus een deelnemer.

Over het onderzoek

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2006.

Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Uitslag: Meerderheid vindt Cohen een goede keuze