Uit een enquête onder 12.000 mannelijke deelnemers aan het TweeVandaag Opinie Panel blijkt 93 procent van de mannen ouder dan 55 jaar voor een bevolkingsonderzoek is. Over alle leeftijdsgroepen genomen is 87 procent voor een landelijke screening op prostaatkanker is.

De leider van het Erasmus MC-onderzoek en autoriteit op het gebied van prostaatkanker noemt de ontdekking "een doorbraak".Het type prostaatkanker wordt nu aangetoond door middel van een bloedtest. In de toekomst wordt daar een aantal onderzoeken aan toegevoegd. Uit de prostaat worden soms tot 12 biopten (weefselstukjes) geprikt. Zo kan nauwkeurig worden nagegaan of de prostaatkanker al dan niet gevaarlijk is.De resultaten zullen in een toonaangevend Amerikaans medisch blad over urologie worden gepubliceerd.Wanneer bij een man kanker in de prostaat wordt ontdekt is het wegnemen of bestralen van de prostaat nu nog standaard. het betekent vaak dat de man daar blijvende gevolgen van ondervindt. Vaak treedt incontinentie en impotentie op. Dat kan nu dus tenminste in 1 van de 3 gevallen worden voorkomen door afwachtend beleid. De man blijft onder controle, als behandeling noodzakelijk is zal dat worden gedaan.Het onderzoek in Rotterdam loopt al 10 jaar. Doel is om na te gaan of er op een verantwoorde manier begonnen kan worden met een landelijk bevolkingsonderzoek.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.