Het principiële verschil van mening tussen PvdA en ChristenUnie over het toestaan van embryoselectie is een kabinetscrisis waard. Dat vindt ruim de helft (56 procent) van de deelnemers aan een vandaag gehouden onderzoek door het actualiteitenprogramma EénVandaag. Eenderde (36 procent) meent dat het zover niet moet komen. In de uitzending spreken we met politicoloog André Krouwel van de VU, want wat betekent deze discussie voor de politiek?

In het conflict staan PvdA en ChristenUnie lijnrecht tegenover elkaar in hun opvatting over het selecteren van embryo's op het borstkanker-gen. De PvdA is voor en de ChristenUnie is tegen. Van de PvdA-stemmers vindt 61 procent dat partijleider Wouter Bos bij zijn standpunt moet blijven, ook al komt het voortbestaan van het kabinet daardoor in gevaar.

Van de aanhang van de ChristenUnie wil de helft (47 procent) een kabinetscrisis riskeren. Bij reageerbuisbevruchting kunnen embryo's geselecteerd worden op erfelijke ziekten. Draagt een embryo een gen van zo'n ziekte, dan kunnen ouders ervoor kiezen het embryo niet in de baarmoeder te plaatsen.Het CDA heeft een sleutelrol in deze impasse.

Uit een eerder deze week gehouden onderzoek bleek de achterban van het CDA verdeeld te zijn over het toestaan van embryoselectie bij aanwezigheid van het borstkankergen. Uit de resultaten van vandaag blijkt dat overtuigend meer CDA-stemmers nu vóór de selectie zijn (73 procent). CDA'er Ormel wilde vandaag niet zeggen naar welk standpunt de meeste reacties van zijn achterban neigen. Aan het onderzoek hebben ruim 10.000 mensen meegedaan. De uitslag is gecorrigeerd voor leeftijd, geslacht, opleiding, spreiding over het land, burgerlijke staat en politieke voorkeur.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.