Een meerderheid (57%) van de leden van het Opiniepanel denkt dat Donald Trump een negatieve invloed heeft op de internationale veiligheid. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 25.585 mensen. De helft (50%) denk dat zijn presidentschap negatieve gevolgen heeft voor de wereldeconomie.

Driekwart (74%) van de deelnemers vindt Donald Trump dan ook ongeschikt als president van de Verenigde Staten.  Ze benoemen ook dat hij geen enkele politieke ervaring heeft, vanwege zijn vrouwonvriendelijke uitspraken, of omdat hij een –in de woorden van deelnemers- een clown en een ongeleid projectiel is.

Toch zegt een aanzienlijke groep (46%) het begrijpelijk te vinden dat de Amerikanen Donald Trump hebben gekozen als president. Een bijna even grote groep, 48 procent, kan het niet begrijpen.

“In Amerika is hetzelfde aan de hand als hier”

Veel deelnemers zeggen dat ze het begrijpen dat kiezers de gevestigde orde beu zijn, juist in Amerika. Het is een sentiment waarmee sommigen zich ook hier mee kunnen identificeren. “Ik ben het niet eens met alles wat Trump zegt, maar in Amerika is hetzelfde aan de hand als in Nederland.

Politici staan steeds verder van het volk, en dus willen we iemand bij wie we wél voelen dat hij weet wat er speelt.” zo schrijft een deelnemer.

Deelnemers zien ook dat er met Hillary Clinton voor veel Amerikanen geen goed alternatief voor Trump was.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 25.585 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het is gehouden op 9 en 10 november 2016.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden. De software is van Vision Critical.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.