Acht op de tien (84 procent) mensen snappen dat Rutte zei raddraaiers die hulpverleners hebben belaagd met oud en nieuw "het liefst persoonlijk in elkaar te slaan". Toch vindt 61 procent het niet kunnen dat een premier dit zegt.

EenVandaag ondervroeg 23.000 mensen en velen vinden dat de premier niet met stoere taal moet komen, maar juist met maatregelen. Iemand zegt: "Als je weigert de oorzaken van dit geweld aan te pakken, is zo'n uitspraak hypocriet en kan je beter je mond houden." Deelnemers doelen bijvoorbeeld op het instellen van een vuurwerkverbod met oud en nieuw, waar de VVD niet aan wil.

Beetje goedkoop om zulke krachttermen te gebruiken en op te roepen tot agressie, zonder maatregelen te nemen voor verbetering.

'Rutte wil vooral scoren bij kiezers'

De helft (56 procent) denkt ook dat Rutte deze uitspraak vooral deed om te scoren bij kiezers. "Er komen immers verkiezingen aan", schrijven een aantal deelnemers. Vier op de tien (38 procent) denken wel dat Rutte het echt meende. Dit zijn vooral kiezers van de VVD.

Ook andere partijleiders doen uitspraken vooral om te scoren

Negen op de tien (90 procent) deelnemers vinden dat niet alleen Rutte, maar alle politiek leiders in Nederland te veel uitspraken doen alleen om mee te scoren bij kiezers. Opvallend genoeg vinden ondervraagden dat het vooral leiders zijn van andere partijen zijn die zich hier schuldig aan maken, en niet de partijleider waar ze bij de laatste verkiezingen op gestemd hebben.

info

Over het onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden van 16t tot en met 17 januari 2019, deden 23.035 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen.

Lees ook