EenVandaag ondervroeg ruim 9.000 mensen die het EenVandaag debat gezien hebben tussen Wilders en Rutte. Rutte lijkt op vrijwel alle onderdelen het beste te scoren: mensen vinden dat hij de beste toon had, overtuigender was dan Wilders en overall de beste was in het debat. Geert Wilders scoorde alleen beter op ‘weet wat er speelt in het land’. 

Maar Wilders is niet bij voorbaat de verliezer. EenVandaag vroeg kiezers die afgelopen weekend nog een stem op de PVV overwogen, of het debat daar verandering in heeft gebracht. Een kwart van deze twijfelende stemmers geeft aan nu meer te neigen naar een stem op Wilders. Bij de twijfelende kiezer die een stem op Rutte dit weekend nog overwoog, is dt effect een stuk minder. 

Turkije

Het conflict tussen Nederland en Turkije heeft volgens kiezers die het debat keken meer invloed: maar liefst de helft van de twijfelende PVV-stemmers zegt daardoor meer naar Wilders te neigen of nu zeker op hem te gaan stemmen. Ook bij twijfelende VVD-kiezers heeft het conflict met Turkije invloed: hier zegt een derde van deze stemmers nu meer te neigen of zeker VVD te gaan stemmen. 

Rutte scoort hoger op premierskwaliteiten

Opvallend is dat Mark Rutte in de peiling na het debat, op veel premierskwaliteiten hoger scoort dan afgelopen weekend. EenVandaag legde 6 eigenschappen voor en vroeg deelnemers de lijsttrekkers Buma, Wilders, Rutte en Pechtold langs de meetlat te leggen. Onder alle kiezers scoort Rutte hoger op de eigenschappen ‘te vertrouwen’, ‘juiste toon’ en ‘weet wat er speelt’. Na het debat staat hij zelfs op nummer 1 als ‘goede leider van het land’. Sybrand Buma soort op vrijwel alle eigenschappen het best van alle vier de lijsttrekker.

Over het onderzoek

Peiling is gehouden na het EenVandaag debat, op maandagavond tussen 19:00 uur en 22:00 uur, en gewogen op 6 variabelen. Er deden ruim 9.000 leden mee uit het EenVandaag Opiniepanel.