Bij de start van het politieke jaar staat de PVV op 27 zetels. De partij verliest 5 zetels vergeleken met een maand geleden, maar blijft virtueel de grootste partij. Dat blijkt uit De Stemming, de politieke peiling van EenVandaag, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. 

De VVD krijgt er drie virtuele zetels bij en stijgt naar 24. VNL weet met Jan Roos aan kop op één zetel te komen. Ook 50PLUS stijgt in de maand waarin de partij het verkiezingsprogramma bekend maakt. De partij staat nu op 9 zetels (+3).

GroenLinks en PvdA gelijk

Aan de linkerkant van het spectrum wint GroenLinks twee zetels en staat nu op 10. De partij staat daarmee op gelijke hoogte met de PvdA (-2). Ook de SP verliest een virtuele zetel en eindigt op 17.

De hele uitslag is als volgt: VVD 24(+3) PvdA 10(-2) PVV 27(-5) CDA 20(+2) SP 17(-2) GL 10(+2) D66 15(-3) CU 9 (+2) SGP 3(-1) PvdD 4(-1) 50P 9(+3) VNL 1(+1) PP 1(+1).

'VVD en PvdA weer in een coalitie'

Rutte gaf onlangs aan graag voor een derde termijn als premier te gaan. Maar met deze zetelverdeling lijkt dat een lastige opgave te worden. De premier zal met in elk geval de PvdA, de PVV of de SP moeten samenwerken. Als we VVD-kiezers vragen met welke van deze drie partijen zij het liefst zien dat de VVD in een regering stapt, zegt meer dan de helft (58%) de PvdA. 18 Procent kiest dan voor de PVV, slechts 3 procent voor de SP. Samenwerking met de PVV of de SP is voor een ruime meerderheid van de VVD-kiezers onacceptabel.

Over dit onderzoek

Het onderzoek voor De Stemming is uitgevoerd van 2 tot en met 5 september 2016. Er hebben 2275 mensen meegedaan.

De Stemming is een peilmethode met vooral aandacht voor de zwevende kiezer. Een groot deel van het electoraat twijfelt tussen twee of drie partijen. De methode die De Stemming gebruikt sluit hierbij aan: kiezers kunnen namelijk in totaal vijf stemmen verdelen. Zij geven al deze stemmen aan één partij of aan meerdere partijen. Daarmee geeft De Stemming ook inzicht in de strijd tussen partijen en in kiezersbewegingen.

De steekproef is gestratificeerd naar CEBUCO-regio, sekse, leeftijd en opleiding, het stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van september 2012 en religieuze overtuiging per CBS-landsdeel. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.

Het onderzoek onder VVD-stemmers in het Opiniepanel is uitgevoerd op 5 en 6 september 2016. Er hebben 1745 mensen meegedaan die nu VVD zouden stemmen.