Driekwart van de PVV-stemmers (72%) vindt het een goede zaak dat Geert Wilders in Europa intensiever wil gaan samenwerken met het Front National van Marine Le Pen. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 2700 PVV-stemmers. Vandaag brengt Marine le Pen op uitnodiging van Wilders een bezoek aan de Tweede Kamer.

Anti-Europa belangrijkst

De PVV-kiezers maken zich meer zorgen om de invloed van Europa dan om het vermeende antisemitische karakter van het Front National. Ze vinden het belangrijk dat nationalistische en extreem rechtse partijen hun krachten bundelen in het Europees Parlement: 83 procent is hier voor. Zij hopen dat ze gezamenlijk de invloed van Europa kunnen terugdringen. Ook een samenwerking met het Belgische Vlaams Blok en de Britse United Kingdom Independence Party vallen hier onder.

 

Volgens de ondervraagden betekent samenwerken niet dat je het over alles eens hoeft te zijn. De meesten maken zich dan ook weinig zorgen over afwijkende standpunten en het imago van het Front National.  Slechts 9 procent ziet de toenadering tot het Front National niet zitten.De samenwerking lijkt ook weinig gevolgen voor het stemgedrag bij de Europese Verkiezingen te hebben: 83 procent verklaart dan gewoon op de PVV te gaan stemmen.

 

Geen sluiers en keppeltjes

De PVV-stemmers zijn het inhoudelijk eens met Marine Le Pen als het gaat om het verbieden van religieuze symbolen op de openbare weg: 72 procent vindt dat sluiers en keppeltjes niet in het straatbeeld thuis horen. Eén op de vijf (19%) is het hier niet mee eens.

 

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 2700 mensen mee uit het EenVandaag Opiniepanel die bij de laatste verkiezingen op de PVV hebben gestemd. Het onderzoek vond plaats van 28 oktober tot 12 november 2013.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.