Van de PVV-kiezers heeft 85 procent op dit moment nog vertrouwen in partijleider Wilders. Toch staan de PVV-stemmers niet massaal achter de actie van Wilders op de verkiezingsavond: ruim zeven op de tien vinden het kunnen (72%), een kwart van de PVV-stemmers (26%) vindt dat hij eigenlijk te ver is gegaan.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 1200 kiezers die in 2012 bij de landelijke verkiezingen op de PVV gestemd hebben.

Het onderzoek is gehouden vanaf het moment gisteravond toen diverse partijleden aangaven de partij te verlaten. Opiniepeiler Gijs Rademaker: "Dit is het beeld dat we al jaren peilen. De harde kern van PVV-kiezers staat altijd achter Wilders, ook als er gedoe is binnen de partij of er ophef is over zijn uitlatingen."

Potentiële PVV-kiezer is minder tevreden

Al maanden is de PVV virtueel de grootste partij van ons land in De Stemming, de landelijke zetelpeiling van EenVandaag en GfK. Bij de kiezers die in 2012 niet op de PVV stemden en dat nu wel zouden doen bij landelijke verkiezingen, is de actie van Geert Wilders minder goed gevallen. Waar zes op de tien (62%) vinden dat hij niet te ver is gegaan, vindt meer dan een derde (36%) de uitlatingen van Wilders niet kunnen.

Een kwart (26%) van de potentiële kiezers geeft op dit moment aan geen vertrouwen meer in Wilders te hebben. Rademaker: "De kiezers die al jaren PVV stemmen lijkt hij niet te verliezen, maar het lijkt er dus wel op dat hij schade lijdt onder potentiële PVV-kiezers."

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 12.051 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, waarvan er 1.230 bij de landelijke verkiezingen in 2012 op de PVV hebben gestemd en 780 potentiële PVV-kiezers. Het onderzoek vond plaats op 22 maart 2013.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.