Op 20 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Maar inwoners van de provincie weten nauwelijks wie de regionale politici zijn, blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

Gemiddeld kent bijna tweederde (63 procent) geen enkel Statenlid in de eigen provincie, zelfs niet van naam. Bijna driekwart (73 procent) weet ook niet welke partijen in de provinciale coalitie zitten. En de belangrijkste bestuurder, de Commissaris van de Koning, kent een meerderheid (58 procent) niet.

Lees ook

Provinciale politici in Groningen meest bekend

Per provincie wisselt de bekendheid van provinciale bestuurders sterk. Zo kent 64 procent van de Groningers één of meerdere Statenleden. Welke partijen er in de provinciale coalitie zitten is minder bekend: een derde (36 procent) zegt dat te weten. Zeven op de tien Groningers (71 procent) weten naar eigen zeggen dan weer wel wie hun Commissaris van de Koning is. Dat de politici in Groningen relatief bekend zijn, komt vooral door de gasproblematiek in de provincie. Dat is een provinciaal probleem, waarin provinciale politici een prominente rol spelen.

Een inwoner: "De Groninger politici komen de laatste tijd veel in het nieuws door het falend overheidsbeleid met betrekking tot de aardbevingen." En een ander: "Ik heb veel belangstelling voor de politiek in het algemeen. En ik zie ze gezamenlijk opkomen voor de problemen in Groningen."

Op een aantal uitzonderingen na zijn provinciale vertegenwoordigers vooral onbekend, blijkt uit het onderzoek. De provincie met de minst bekende politici is Zuid-Holland. Slechts 17 procent van de Zuid-Hollanders kent minstens één Statenlid. 14 procent weet uit welke partijen de Zuid-Hollandse coalitie bestaat en maar 16 procent. Ook in Utrecht is de bekendheid van provinciale politici relatief laag.

Provincie als bestuurslaag niet afschaffen

De bekendheid van provinciale politici is dus laag, maar het opheffen van de provincie als bestuurslaag gaat te ver. In alle provincies, behalve Zuid-Holland, vinden de meeste inwoners dat de Provinciale Staten moeten blijven bestaan.

info

Tussen 27 februari en 4 maart ondervroeg EenVandaag 20.615 inwoners van de twaalf Nederlandse provincies. Per provincie deden minimaal 500 inwoners mee. De uitslagen per provincie zijn gewogen op de verhoudingen binnen de provincie, op geslacht, leeftijd, burgerlijke staat, opleidingsniveau en stemgedrag bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.