Politici vinden peilingen maar onzin? Nee hoor, zegt Henk Krol van 50PLUS in de nieuwe vlog 'De Peiling met Joost & Gijs'. Volgens hem 'ging er een grote juichtoon door de gang' toen woensdag bekend werd dat zijn partij twee zetels wint.

'Peilingen zijn palingen' is een bekende uitspraak, waarmee critici willen zeggen dat peilingen geen waarde hebben. Volgens Henk Krol klopt dat niet: "Je staat echt met twee voeten gewoon op de grond. Maar het zijn toch twee zetels in de peilingen en daar word je toch heel vrolijk van."

Val van de VVD

50PLUS is een van de partijen die in De Peiling van november van EenVandaag en onderzoeksbureau Ipsos profiteren van het verlies van de VVD. De partij van Mark Rutte maakt een flinke val en verliest maar liefst zeven zetels.

Ook coalitiepartijen D66 en de ChristenUnie verliezen. Die partijen zakken elk twee zetels en staan nu op respectievelijk twaalf en vijf zetels. Het CDA wint drie zetels en staat daarmee op achttien. Verder op rechts profiteren naast 50PLUS ook de PVV en FVD van het verlies van de VVD.

Vlog

Elke maand struinen opiniepeiler Gijs Rademaker en politiek commentator Joost Vullings van EenVandaag door de wandelgangen van de Tweede Kamer in Den Haag. Met de uitslag van de maandelijkse zetelpeiling confronteren ze winnaars en verliezers en bespreken ze de verschuivingen.

De Peiling met Joost & Gijs aflevering 1

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.