Tweederde (65%) zou het onterecht vinden als Volkert van der G. door de overheid beveiligd wordt. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 22.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel. Deelnemers stellen vooral dat hij zijn daad weloverwogen heeft gepleegd en hierdoor zelf zorg moet dragen voor zijn beveiliging na vrijlating. 

'Hij moet absoluut geen beveiliging krijgen. Dhr. Van der G. is verantwoordelijk voor zijn eigen daden en het is zijn keuze geweest om iemand te vermoorden. Wie z'n billen brandt moet op de blaren zitten. Ik ben niet bereid financieel bij te dragen aan zijn bescherming', aldus een deelnemer. 

Een krappe meerderheid (54%) stelt dat Volkert van der G. niet dezelfde rechten heeft als ieder ander nu hij op vrije voeten komt. Deelnemers geven hierbij onder andere aan dat hij eerst zijn hele straf zou moeten uitzitten, voor hij dezelfde rechten krijgt en dus aanspraak kan maken op beveiliging.

Vandaag komt Volkert van der G. vrij en het OM heeft alleen laten weten dat ze zorgen voor 'beveiliging op maat'.

Bijna vier op de tien (36%) vinden juist wel dat hij, nu hij vrijkomt, dezelfde rechten zou moeten krijgen als andere Nederlanders. 'Als mensen gelijke rechten hebben moet er geen verschil worden gemaakt. Hij heeft zijn straf uitgezeten en herkrijgt zijn normale burgerrechten. Dat is de essentie van de rechtsstaat, die Nederland beoogt te zijn en te blijven.'

Nieuw leven

Deelnemers stellen in meerderheid (67%) dat dat mensen die hun straf hebben uitgezeten veilig terug moeten kunnen keren in de Nederlandse samenleving. Ruim de helft (55%) stelt dat Van der G. een eerlijke kans moet krijgen een nieuw leven op te bouwen buiten de gevangenismuren.

Verdeeldheid is er over zijn nieuwe woonplaats: 42 procent denkt dat het beter is als hij onder toezicht in het buitenland ondergebracht wordt, 37 procent denkt van niet. De grootste groep (45%) vindt dat een burgemeester mag weigeren hem onder te brengen in zijn gemeente; 41 procent stelt dat dit niet geweigerd mag worden.

Vier op de tien (42%) zouden het niet fijn vinden als Van der G. in hun gemeente komt wonen. De helft (52%) zou het erg vinden als hij in dezelfde straat zou komen wonen. Voor een deel zijn dit mensen die bang zijn dat het dan gedaan is met hun rust, maar er zijn ook mensen die zijn daad sterk veroordelen en hem daarom niet als buurman zouden willen hebben.

Vanmiddag op Radio EenVandaag (Radio 1, 15:00 uur) presenteert Gijs Rademaker de uitslagen van dit onderzoek. Ook zullen Tweede Kamerlid Louis Bontes en advocaat Sander Janssen met elkaar in debat gaan over dit onderwerp. Vanavond is deze uitslag ook te zien in EenVandaag.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 22.457 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 30 april tot 2 mei 2013. Een rapportage van het onderzoek kunt u rechtsboven op deze pagina vinden.

Download