Zowel de ANWB als De Telegraaf hebben meer dan 100.000 deelnemers aan hun enquêtes over de Kilometerheffing mogen noteren. Volgens de Telegraaf is een meerderheid tegen, de ANWB komt pas later met een uitslag. Ook EenVandaag ondervroeg haar Opiniepanel over de nieuwe belasting op autorijden en presenteert vanavond haar uitslag.

Al voordat de ANWB-peiling online ging, was deze omstreden. Verkeersminister Camiel Eurlings liet vrijdag weten dat er geen kilometerheffing komt als de ANWB-achterban de plannen afwijst.

Enquêteexperts uitten zaterdag en zondag kritiek op de manier van peilen. Deskundigen op het gebied van computerbeveiliging eveneens. De onderzoeksmethode deugt van geen kant, zei Willem Koetsenruijter, docent journalistiek en nieuwe media aan de Universiteit Leiden. Opiniepeiler Maurice de Hond noemde de onderzoeksmethode ,,een heel ongelukkige manier om steun in de samenleving te peilen''.

De Hond en Koetsenruijter noemen het geen representatieve steekproef waarmee je kunt vaststellen wat er leeft onder autorijdend Nederland. Volgens De Hond komt dat mede doordat er op deelname ,,een premie staat: je kunt de kilometerheffing tegenhouden''.