Hugo de Jonge wint nipt de ledenverkiezing voor het CDA-lijsttrekkerschap, meldt de partij vandaag. Maar hij is de kandidaat met het breedste draagvlak onder CDA-leden, -kiezers en potentiële kiezers. Een stuk breder dan Pieter Omtzigt.

De winst van Hugo de Jonge op tegenkandidaat Pieter Omtzigt was minimaal, bleek vandaag uit de ledenverkiezing. De Jonge kreeg 50,7 procent van de stemmen; Omtzigt 49,3 procent. Een verschil van slechts 258 stemmen. Omtzigt heeft in de tweede ronde een flinke inhaalslag gemaakt op De Jonge, maar dat bleek niet genoeg om het lijsttrekkersschap naar zich toe te trekken.

Bijna alle leden vinden De Jonge acceptabel

Ondanks de winst moet De Jonge een nasmaak overhouden aan de uitslag van de ledenverkiezing. Met de helft van de leden die liever Omtzigt als leider zag, lijkt zijn draagvlak minimaal. Maar is dat wel zo?

Uit onderzoek van EenVandaag van twee weken geleden blijkt dat De Jonge op bredere steun kan rekenen dan Omtzigt. Zo zeiden bijna alle ondervraagde leden (98 procent) het acceptabel te vinden als De Jonge lijsttrekker zou worden, tegenover 61 procent die dat vindt als Omtzigt het zou worden. Eenderde van de leden vond Omtzigt niet acceptabel.

Huidige kiezers en potentiële stemmers CDA

Bij huidige kiezers en potentiële kiezers van het CDA is dat beeld niet anders. Van de ondervraagde CDA-kiezers zei 87 procent De Jonge een acceptabele leider te vinden, tegenover 65 procent die met Omtzigt als lijsttrekker zou kunnen leven. Bij het CDA-potentieel, waarbij het CDA één van de partijen is die kans maakt op hun stem, zijn vergelijkbare percentages te zien.

Twee weken geleden liet EenVandaag zien dat beide kandidaten evenveel kiezers aantrekken, alleen komen die kiezers van verschillende partijen. De Jonge houdt meer eigen CDA-kiezers vast en trekt meer ChristenUnie-stemmers aan. Omtzigt zou meer aanspreken bij kiezers van Forum voor Democratie. Of de aanstelling van De Jonge als lijsttrekker electoraal de beste keuze is, moet de komende maanden blijken. EenVandaag presenteert dinsdag 28 juli een nieuwe zetelpeiling.

info

Over dit onderzoek

Het onderzoek is gehouden tussen 27 en 30 juni 2020. Aan het onderzoek deden 26.191 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. De vragen over het CDA zijn gesteld aan mensen die die partij een kans geven op hun stem als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn. Daarvan hebben 2.172 een daadwerkelijk voorkeur voor het CDA en zijn 537 lid van het CDA. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit ruim 65.000 leden.