HILVERSUM - Veel Nederlanders juichen voor België, nu Nederland niet mee doet met het Europees Kampioenschap voetbal. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 15.663 leden van het Opiniepanel die geïnteresseerd zijn in het EK. De Rode Duivels zijn voor ruim vier op de tien (42%) deelnemers favoriet, omdat België ons buurland is, en omdat het een ‘leuk en fris’ team is.

Ze worden gevolgd door huidig wereldkampioen Duitsland, dat voor 15 procent het favoriete elftal is. Die Mannschaft wordt geroemd vanwege hun doorzettersmentaliteit. Een op de tien (9%) deelnemers is voor Europees titelverdediger Spanje, vooral vanwege het aantrekkelijke voetbal.

Rusland minst favoriet

Rusland is de minst favoriete deelnemer aan het EK: een op de vijf (19%) panelleden ziet het liefst dat het land het liefst meteen wordt uitgeschakeld. De huidige Russische politiek, Poetin in het bijzonder, is hiervoor een belangrijke reden. Veel deelnemers wijzen ook op de vele Russische sporters die het afgelopen jaar in verband zijn gebracht met doping. Ook aan Albanië (18%) en Turkije (15%) wordt het kampioenschap niet gegund.

Duitsland gedoodverfde winnaar

Ongeacht de eigen voorkeur van deelnemers lijkt Duitsland de gedoodverfde winnaar van het EK. Vier op de tien (41%) deelnemers denken dat de wereldkampioen uit 2014 ook de Europese titel pakt.  In mindere mate worden titelverdediger Spanje (13%) en organisator Frankrijk (12%) gezien als mogelijke winnaar

België is niet kansloos: één op de tien (11%) panelleden verwacht dat ons buurland kampioen wordt. Ondanks de lastige poule met Italië, Ierland en Zweden denkt slechts vijf procent dat België in de eerste ronde wordt uitgeschakeld.

EenVandaag inventariseerde bij buitenlandse peilers hoe inwoners van andere deelnemende landen denken. Dan blijkt dat Duitsland in veel landen hoge ogen gooit. Ook Belgen, Zweden, Engelsen, Italianen en Welshmen denken dat die Mannschaft het EK gaat winnen.

De Duitsers zelf zijn het meest overtuigd van eigen kunnen: een meerderheid (54%) van hen denkt dat ze de beker pakken. Alleen de Fransen zelf geloven in een andere winnaar, zij denken dat ze zelf Europees kampioen worden.

Terroristische aanslag?

Een kwart (23%) van de deelnemers denkt dat er tijdens het EK voetbal een terroristische aanslag wordt gepleegd. Bijna de helft (46%) denkt van niet.

Gijs Rademaker presenteert de resultaten van het onderzoek vandaag bij Radio EenVandaag (14.00 uur, NPO Radio 1) en bij NOS Studio France (19.00 uur, NPO1).

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 23.068  leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, van wie er 15.663 geinteresseerd zijn in het EK. Het onderzoek vond plaats van 5 tot en met 10 juni 2016. De data van de buitenlandse peilingen komen van YouGov, Mafo.de en INIZIO .

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.

De software is van Vision Critical. 

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.