De meeste mensen verwachten dat de Nederlandse Olympische ploeg dit jaar minder medailles gaat halen dan vier jaar geleden in Peking. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 20.000 personen.

Slechts één op de vijf (19 procent) denkt dat de top-10 positie die NOC*NSF nastreeft deze Spelen gehaald gaat worden.

Minder dan Peking

Nederland behaalde in Peking (2008) 16 medailles – goed voor de twaalfde plaats in het medailleklassement. 65 Procent verwacht dat Nederland het dit jaar slechter doet. Slechts 15 procent rekent op méér eremetaal dan in Peking.

Meeste kans op goud

Nederland heeft volgens de deelnemers de meeste kans op goud bij het zwemmen (51 procent) en de paardensport (31 procent). Ook rekent ruim een kwart (26 procent) op goud bij hockey.

Marianne Vos populairste sporter

Wielrenster Marianne Vos is de populairste Nederlandse Olympische sporter. Ze wordt gevolgd door zwemster Ranomi Kromowidjojo en turner Epke Zonderland.

Meest memorabele moment

Als meest memorabele Olympische moment tot nog toe noemen de deelnemers aan het onderzoek allereerst de gouden plak voor zwemmer Maarten van der Weijden in Peking (2008). De finalewedstrijd van de Nederlandse volleybalmannen tegen Italië in 1996 staat op nummer twee, de gouden medailles van Pieter van den Hoogenband in Sydney (2000) op drie.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 20.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 23 tot 25 juli 2012.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2010.