De Nederlandse artsen die afreisden naar Afrika om het ebola-virus te bestrijden, zijn volgens ruim 20.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel de moedigste mensen van 2014 in de categorie ‘Binnenland’. In de categorie ‘Buitenland’ kreeg pater Frans van der Lugt de meeste stemmen.

In een jaar vol rampen, conflicten en oorlogen ging EenVandaag op zoek naar de moedigste mensen. Uit een lijst met 10 genomineerden eindigden de ebola-hulpverleners met 35 procent van de stemmen op de eerste plek in de categorie ‘Binnenland’, omdat zij hun leven op het spel zetten om geheel belangeloos anderen te helpen. 

Gita Wiegel en Ben Oude Nijhuis

De tweede plek gaat naar de jongste genomineerde, Gita Wiegel. Zij verloor dit jaar haar moeder bij de vliegramp met de MH17 en sprak op de Nationale Herdenking van die ramp over het verlies en hoe zij daarmee omgaat. Op dertienjarige leeftijd wist zij velen te ontroeren met haar toespraak. De derde plek is voor de man die dit jaar het debat over de misstanden in verpleeghuizen aanjaagde: de op 82-jarige leeftijd overleden Ben Oude Nijhuis. 

Pater Frans moedigste persoon buitenland

In de categorie ‘Buitenland’ kreeg pater Frans van der Lugt de meeste stemmen. De pater die al zijn halve leven in Syrië woonde weigerde zijn klooster in Homs te verlaten toen de burgeroorlog oprukte. Hij wilde in de belegerde stad blijven om de inwoners zo goed mogelijk te helpen en werd daar eerder dit jaar vermoord.

Malala en Kucge Albayrak

De tweede plek in de categorie ‘Buitenland’ gaat naar Malala Yousafzai. Ze werd ruim twee jaar geleden door de Taliban in haar hoofd geschoten vanwege haar strijd voor onderwijs voor meisjes. Dit jaar werd ze voor haar aanhoudende strijd beloond met de Nobelprijs voor de Vrede. Ook op de derde plek eindigt een jonge vrouw, namelijk Kucge Albayrak. De 23-jarige Duitse studente ziet ‘s nachts in een restaurant dat twee meisjes worden lastig gevallen door een groepje mannen. Ze schiet de meisje te hulp, maar moet dat buiten bekopen met een klap tegen haar hoofd waaraan ze overlijdt.

Vanavond in EenVandaag presenteert Gijs Rademaker de uitslagen van dit onderzoek.

Over dit onderzoek 

Aan het onderzoek deden 21.681 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 18 tot 31 december 2014. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

De software van de onderzoeken is van Vision Critical.