Vier jaar geleden haalde de Nederlandse ploeg in Sotsji een recordaantal medailles binnen. De 41 atleten wonnen er 24: acht gouden, zeven zilveren en negen bronzen plakken. Maar op een nieuw medaillerecord wordt dit jaar niet gerekend: uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat de grootste groep mensen (43%) verwacht dat Nederland in PyeongChang minder medailles haalt. Slechts vijf procent denkt dat onze atleten meer dan 24 plakken mee naar huis nemen.

De meeste hoop hebben mensen gevestigd op de schaatsers en alle ogen zijn vooral gericht op Sven Kramer. Kramer heeft gezegd dat zijn Olympische Spelen "pas geslaagd zijn als hij drie gouden plakken haalt." Die prestatie zou hem ook de grootste Nederlandse Olympiër aller tijden maken. Databureau Gracenote Sports, dat kijkt naar Kramers toernooiprestaties, voorspelt dat hij driemaal goud gaat halen. Ook de sportredactie van de NOS waagt zich aan die voorspelling

Pessimistischer

Maar de duizenden deelnemers aan ons onderzoek zijn pessimistischer: slechts een derde (36%) verwacht drie gouden plakken. Bijna de helft (46%) denkt dat dat te hoog gegrepen is en herinnert zich wellicht die verkeerde wissel nog in 2010 en het verlies tegen Bergsma in 2014. Zijn de tien kilometer op de Spelen ‘jinxed’, vervloekt? We weten het op 15 februari.

De vragen over verwachtingen voor de Olympische Spelen zijn gesteld in het ‘eindejaarsonderzoek’ van EenVandaag. Aan het onderzoek deden 31.010 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 27 tot en met 30 december 2017. Meer uitslagen uit het onderzoek staan hier.

over dit onderzoek
clock 08-02-2018 01:00

Aan het onderzoek, gehouden van 27 tot en met 30 december 2017, deden  31.010 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. De uitslag is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.