Vanavond debatteert de Tweede Kamer over een aanpassing van het donorsysteem, waarbij 18-jarigen automatisch donor worden tenzij ze een ‘nee’ laten vastleggen. Doordat het CDA gisteren aangaf tegen te gaan stemmen, lijkt de wet het niet te gaan halen. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat de meeste kiezers (54%) die nu op het CDA zouden stemmen, echter wel voor de nieuwe donorwet zijn. 37 Procent van de CDA-achterban is tegen. Ook van alle deelnemers (58%) is een meerderheid voor aanpassing van het donorsysteem.

Voorstanders geven aan dat ze het goed vinden dat mensen op deze manier gedwongen worden om na te denken over orgaandonatie en ze verwachten dat er meer donororganen beschikbaar komen. Een respondent: ‘Goed idee, dan denkt iedereen erover na. Er zou ook les over gegeven moeten worden op de middelbare school.’

Ruim een derde (35%) van de respondenten zijn tegen. Veel tegenstanders vinden dat 18 jaar te jong is om een dergelijke beslissing te nemen en dat het altijd een vrije keuze moet blijven of je wel of geen orgaandonor wilt worden. ‘Als individueel persoon moet je zelf kunnen beslissen of je na de dood iets afstaat. De huidige wet volstaat daarmee' aldus een deelnemer.

Ook de kiezers van de VVD zijn in meerderheid voor de nieuwe donorwet (68%), terwijl de Tweede Kamerfractie van de partij tegen is.

Voor de nieuwe donorwet zijn de kiezers van de PvdA (65% voor), SP (59% voor), D66 (84% voor), GL (72% voor), CU (52% voor), PvdD (61% voor) en 50PLUS (55% voor). Alleen deelnemers die PVV (47% tegen) en SGP (78% tegen) stemmen zijn tegen.