Het meldpunt van de PVV, waar overlast van midden- en oost-Europeanen gemeld kan worden, vinden de meeste mensen (60%) een slecht initiatief. Een op de drie (32%) staan er wel positief tegenover; dit zijn vooral PVV- en VVD-stemmers. Dit blijkt uit onderzoek onder circa 17.000 leden uit het EenVandaag Opiniepanel.

Reactie Rutte

Premier Rutte is herhaaldelijk opgeroepen om afstand doen van het PVV-initiatief, maar is dit niet van plan. De grootste groep deelnemers (48%) vindt dat de premier zich wel zou moeten distantiëren.

Opvallend is dat Rutte wél kan rekenen op grote steun onder zijn eigen VVD-achterban. Zeven op de tien (72%) VVD-stemmers steunen Rutte in zijn standpunt om geen afstand te nemen. De meeste VVD-stemmers staan dan ook achter het PVV-initiatief: 50 procent. 38 Procent vindt het geen goed plan.

Problemen onderschat

Dat Wilders de problemen nu in kaart brengt, vindt 54 procent een goede zaak. Toch is een ruime meerderheid (65%) van mening dat Wilders dit meldpunt voornamelijk heeft opgericht om te provoceren. Een krappe meerderheid (51%) ziet het meldpunt als discriminerend.

Schadelijk

Van alle deelnemers denkt 58 procent dat het meldpunt schadelijk is voor het imago van Nederland in het buitenland. Ruim de helft (61%) denkt niet dat de uitleg van Rutte, dat het gaat om een actie van de PVV en niet van de Nederlandse regering, in het buitenland wordt begrepen.

Van alle PVV-stemmers staat 89% achter het nieuwe initiatief van de partij.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 17.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op woensdag 15 februari 2012. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen.

De deelnemers beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2010.