Tot nu toe lopen kiezers niet massaal warm voor de PvdA-campagne: ruim twee zetels noteert de partij in onze laatste peiling. Maar, er is nog een week te gaan. En als we de kiezers achter deze twee zetels beter bekijken dan zijn ze overduidelijk pro-Europa: 83% van de PvdA-stemmers voelt zich in meer of mindere mate verbonden met Europa.

De PvdA-achterban vindt dat de EU ons land meer voordelen dan nadelen oplevert. Maar, er is wel een grens: slechts 27% wil dat er de komende jaren meer bevoegdheden naar Europa gaan. De meeste PvdA-kiezers vinden dat Brussel nu genoeg macht heeft.

Op welke kiezers moet Paul Tang zich richten als hij meer dan 2 zetels wil halen? De concurrentie bestaat vooral uit twee partijen: GroenLinks en D66. Op afstand volgt de SP.

Het plan van de PvdA voor de 5% werkloosheidsnorm valt redelijk goed bij de PvdA-achterban: 57% vindt het een goed plan. Maar als we de vraag voorleggen aan de achterban van andere partijen zien we dat de PvdA-kiezers daar helemaal alleen in staan: nergens anders is een meerderheid vóór. Zelfs niet bij de kiezers die de PvdA vooral moet overhalen, die van D66 en GroenLinks.