Prinses Máxima is met afstand het populairste lid van het Koninklijk Huis. Ze is de onbetwiste nummer één onder alle lagen van de bevolking: ze wint bij jong en oud, arm en rijk, en alle politieke gezindten. Zelfs republikeinen kiezen haar als favoriet. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 24.000 mensen. Ruim een derde van de deelnemers (36 procent) kiest voor Máxima. Extra populair is de prinses onder lager opgeleiden, in Brabant en Limburg en onder katholieken.

Koningin Beatrix is overal een goede nummer twee, alleen onder CDA-stemmers is zij populairder dan Máxima. Mr. Pieter van Vollenhoven is derde.

Máxima wordt gezien als een aardige, intelligente en betrokken vrouw die eigenlijk alles mee heeft. Ze heeft een goede invloed op Willem-Alexander en is een goed visitekaartje voor Nederland in het buitenland. Klein minpuntje is volgens sommige ondervraagden dat ze wat gemaakt overkomt.

Tranen maken indruk

In het onderzoek werd ook gevraagd welke beelden van Máxima van de afgelopen tien jaar het meest zijn bijgebleven. De tranen bij de Argentijnse tangomuziek op haar huwelijk maken de meeste indruk. Ook de uitspraak ‘Je was een beetje dom’ en Máxima als moeder doen het goed. Deelnemers motiveren hun keuze als volgt: ‘Je zag echt verdriet om het gemis van haar vader tijdens het huwelijk, zij heeft veel op moeten geven voor de liefde’. ‘Je was een beetje dom' is een gevleugelde uitspraak

geworden.. Achter deze uitspraak komt ongezegd: "en ik hou van je." Geweldig!’

Maxima’s uitspraak dat De Nederlander niet bestaat beoordelen veel mensen als ‘een beetje dom’.

Als Máxima koningin wordt, moet ze van een meerderheid (60 procent) haar Argentijnse paspoort inleveren. Haar vader, Jorge Zorreguita mag wel aanwezig zijn bij de inhuldiging van Willem-Alexander als koning, vindt 58 procent.

Favoriete lid van het Koninklijk Huis

april11

1. Máxima 36%

2. Beatrix 19%

3. Pieter van Vollenhoven 10%

4. Willem-Alexander 6%

5. Prinses Margriet 4%

Wat zijn uw favoriete televisiebeelden van prinses Maxima, welke beelden maakten de meeste indruk de afgelopen tien jaar?

Deelnemers konden maximaal drie antwoorden geven.

1. Tranen bij Argentijnse tangomuziek op het huwelijk 53%

2. Uitspraak ‘Je was een beetje dom’ 35%

3. Máxima als moeder 33%

4. Uitspraak ‘De Nederlander bestaat niet’ 18%

5. Aanslag op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn 16%

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 24.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee.

Het onderzoek vond plaats van 13 tm 28 april 2011

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2010.

Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.