Een kwart (26 procent) van de PVV-stemmers zegt dat hun vertrouwen in Geert Wilders de afgelopen dagen gedaald is. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 2000 PVV-stemmers. Een derde (29 procent) zou nu waarschijnlijk niet meer op de PVV stemmen.

Het intrekken van de gedoogsteun aan het kabinet en de incidenten met PVV-raadsleden en -statenleden zijn de belangrijkste oorzaken van de afgenomen steun. Ook het vertrek van Hero Brinkman is niet goed gevallen. Bovendien vinden veel PVV-kiezers dat de gedoogsteun de partij onvoldoende heeft opgeleverd.

Harde kern

Toch is er ook een harde kern die de PVV trouw blijft: tweederde (68 procent) zou opnieuw op de PVV stemmen. Zij hebben wel vertrouwen in Wilders en de partij. Deze trouwe kiezers voelen zich het meest aangesproken door het anti-Europa standpunt en het anti-islam standpunt van de PVV. Ook de aandacht voor ouderen en de gezondheidszorg zijn voor hen een reden om opnieuw voor de PVV te kiezen.

Achteraf vindt 59 procent het een goede zaak dat de PVV het kabinet gedoogd heeft. Een derde (34 procent) was liever niet in de gedoogconstructie gestapt. Volgens 42 procent kan de PVV na de volgende verkiezingen het beste oppositie gaan voeren. De rest houdt alle opties open en is niet bang voor regeringsverantwoordelijkheid.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 2000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, die bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 op de PVV hebben gestemd. Het onderzoek vond plaats op 24 april 2012.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.