Vandaag kunnen de inwoners Utrecht met een referendum kiezen of Ralph Pans of Aleid Wolfsen de stad gaat besturen. Het referendum dreigt op een totale mislukking uit te lopen. De opkomst ligt op dit moment ruim onder de dertig procent, waardoor het referendum ongeldig zal worden verklaard. EénVandaag gaat stemmen met bekende Utrechters en spreekt met D66-voorman Alexander Pechtold. Bekijk hieronder ook de uitslag van onze enquete over het referendum.

Er was op voorhand al veel kritiek op het referendum, want er waren slechts twee kandidaten tussen wie gekozen kon worden. Bovendien waren die kandidaten allebei ook nog eens van één partij: de PvdA.

Niet stemmers

De belangrijkste reden voor Utrechters om vandaag niet mee te doen aan het burgemeestersreferendum is het feit dat beide kandidaten van dezelfde partij zijn. Bijna de helft van de niet-stemmers zou wél zijn gaan stemmen als de kandidaten van verschillende politieke huizen waren geweest. Dat blijkt uit een enquête onder 15.000 deelnemers aan het EénVandaag Opiniepanel, onder wie 500 inwoners van de stad Utrecht.

Van de Utrechtse panelleden die naar de stembus gaan geeft ruim een derde (35 procent) aan blanco te hebben gestemd of dat te gaan doen. Dertien procent van de Utrechters zegt nog niet te weten op wie te gaan stemmen. De stembussen in Utrecht zijn geopend tot 21 uur.

Het geringe enthousiasme van de Utrechters betekent echter niet dat het idee van een referendum ten dode is opgeschreven: 83 procent van de 15.000 ondervraagden staat achter de mogelijkheid van een volksraadpleging. Wel heeft 60 procent van de panelleden een voorkeur voor een bindend referendum, hetgeen momenteel bij wet is uitgesloten. Vooral de Europese Grondwet, gemeentelijke herindeling en de verkiezing van een burgemeester zijn onderwerpen waar de ondervraagden voor naar de stembus zouden gaan.De peiling is gehouden van dinsdagavond tot woensdagmiddag 16.00 uur.

Kansloos burgemeestersreferendum Utrecht